В университета обсъждаха свързаността на поколенията в дигиталния свят - ruse.utre.bg

В университета обсъждаха свързаността на поколенията в дигиталния свят

15 май 2018, 11:24 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Русенски университет

Проф. Ангел Смрикаров представи пред аудиторията концепцията за дигитализиране на образованието

Ученици и учители, университетски преподаватели, представители на научни институти, работещи в институции и неправителствени организации от България, Румъния и Сърбия и пенсионери обсъждаха на конференция в Русенския университет ролята на различните поколения в дигиталния свят.

В приветствието си към участниците ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев акцентира върху дигитализацията в областта на образованието и адаптирането на учебното съдържане към дигиталното поколение. Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел изпрати поздравителен адрес, в който казва, че цифровата трансформация е уникална възможност за икономически растеж и иновации. Видео-приветствие направи Кармен Щаделхофер – президент на Института за виртуално и реално обучение на възрастни към Университета в гр. Улм, Германия (ILEU e.V.).

Доцент Емилия Великова от ФПНО представи работата на Центъра за обучение на хора от третата възраст към Русенски университет „Ангел Кънчев“, като акцентира върху сътрудничеството между представителите на три поколения – ученици и студенти, преподаватели и пенсионери, изразено в успешното им участие в европейски и национални проекти, спечелили международно признание.

Ученици от Професионалната гимназия по икономика „Елиас Канети“ представиха своето учебно предприятие, а възпитаници на Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ презентираха как дигиталните технологии ни свързват. Проекта „Хлябът свързва Европа“ показаха пред публиката учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Русе.

Проф. Ангел Смрикаров представи пред аудиторията концепцията за дигитализиране на образованието, която Русенският университет прилага като обучава преподаватели да използват нови технологии в учебния процес. А доц. Десислава Атанасова говори за бъдещото изграждане на Център за върхови постижения в областта на информационните технологии – проект, в който Русенският университет участва в консорциум с още 4 висши училища. Беше представен и проектът, по който екип от Русенския университет дигитализира исторически артефакти от долното течение на река Дунав и така дава възможност на поколенията да се докоснат до тях, благодарение на новите технологии.

Организатори на конференцията бяха Центърът за обучение на хора от третата възраст към Русенски университет „Ангел Кънчев“, Институтът за виртуално и реално обучение на възрастни към Университета в гр. Улм, Германия (ILEU e.V.), Съюзът на пенсионерите – 2004, Русе и Фондация "Русе – град на свободния дух".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Новините