Поетичният театър „Борба и обич“ събра младежи от пет държави - ruse.utre.bg

Поетичният театър „Борба и обич“ събра младежи от пет държави

21 май 2018, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Областна управа-Русе

  • Снимка:
    Пресцентър Областна управа-Русе

  • Снимка:
    Пресцентър Областна управа-Русе

Организатори са Военен клуб - Русе и Младежка сцена "Артистисимо"

Областният управител на област Русе Галин Григоров и  народният представител Искрен Веселинов връчиха наградите на победителите в Първия международния фестивал на поетичния театър „Борба и обич“.

Григоров приветства победителите и им пожела нестихващ ентусиазъм и още много  творчески успехи.

Отличителна награда за женска роля  за изключително присъствие на сцената беше връчена на Хелена Стоянов от ОУ „Христо Ботев“ в Димитровград, Сърбия за участието й в спектакъла „Пътища възрожденски“. Отличителна награда за мъжка роля получи Данаил Александров за ролята на Орфей в постановката „Орфеев белег“.

С голямата награда за женска роля бе удостоена Ксюша Гудименко от Киев за участието си в „Изпепеляващата страст по свободата“. Кире Атевски от Велес, Македония, участник в спектакъла „Пранги“ по стихове на Яворов грабна голямата награда за мъжка роля.

Първото място бе отредено за детско-юношеска студия към Академичен театър „Колесо“ – Киев за постановката „Изпепеляващата страст по свободата“, второ място получиха студентите от трети курс „актьорско майсторство“ от Пловдивския университет за „Сердарят“ от Гр. Пърличев, а трети станаха ОУ „Йордан Йовков“ от Тутракан за „Поема за България“. Специална награда беше връчена на ОУ „Христо Ботев“ от Димитровград за „Пътища възрожденски“. Голямата награда в генералното класиране получи Младежка сцена „Артистисимо“ при Военен клуб – Русе.

Организаторите връчиха и по една награда на ръководителите на групи от Сърбия и Македония. Специална награда получи и Александър Милчев за ролята на първожреца в „Орфеевия белег“.

В събитието участваха представители на България, Сърбия, Македония, Украйна и Румъния, а жури бяха  Ивайло Диманов, председател , Дина Шошева и Мариана Крумова, актриси от Русе.

Фестивалът се проведе под патронажа на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов и е в рамките на започналата  през 2017 г. програма „Чрез изкуство към патриотизъм“.

Инициативата се реализира със съдействието на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Областна администрация Русе, Община Сливо поле, Ротари клуб Русе, ВМРО – Русе, УМБАЛ „Медика“ и „Аргосад-2005 БГ“ ЕООД Русе.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Дунав