Международна конференция „Инвестиции и инфраструктура в Северна България” - ruse.utre.bg

Международна конференция „Инвестиции и инфраструктура в Северна България”

25 май 2018, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Областна управа-Русе

130 млн. лева от фондовете за градско развитие по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” са заделени за Северна България

Областният управител на област Русе Галин Григоров участва в четвъртата Международна конференция „Инвестиции и инфраструктура в Северна България”.

Бяха разисквани възможности за подобряване развитието на регионите от северната част на страната чрез инфраструктурни инвестиции и използването на еврофондовете.

На конференцията стана ясно, че сред приоритети на Агенция „Пътна Инфраструктура” в Северна България е максимално бързото изграждане на автомагистралата между Русе и Велико Търново, което трябва да стане до 2022 г. Друг стратегически национален приоритет, който трябва се реализира до 2025 година е доизграждането на АМ „Хемус”. Към момента е стартирало изпълнението на отсечката от Ябланица до Боаза, като 15% от обекта вече са реализирани. Предстои започването на дейности между Белокопитово и Буховци. Приоритетно ще бъдат реализирани и скоростния път Видин – Ботевград, обхода на Габрово, както и построяването на тунели под Шипка и Петрохан.

ВиК сектора също беше посочен като съществен за напредъка на регионите. За да се осигури предвидимост на инвестициите в новият закон за ВиК се предвижда фонд за модернизиране на  водоснабдителната и канализационна инфраструктура. Възможност за ВиК инвестиции в агломерации над 10 000 жители дава и Оперативна програма „Околна среда”.

130 млн. лева от фондовете за градско развитие по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” са заделени за Северна България.

Особено внимание беше обърнато на тенденциите, които ще залегнат в законодателния пакет на Европейската комисия. Той  се очаква да излезе в края на месеца. Основната идея е гарантиране, че инвестициите ще допринесат за генерирането на допълнителен капитал, а също ще бъдат съобразени и със спецификата на района.

Във форума участваха и заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите Малина Крумова и Красимир Живков, председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, както и изпълнителният директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г-н Стамен Янев, инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”,  Валери Белчев, член на Управителния съвет на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България” ЕАД, областни управители и кметове на общини.

Събитието беше организирано от Камарата на строителите в България и председателят на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент Искра Михайлова. Медиен партньор на форума беше вестник „Строител”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета