Петър Ванев тръгва по Апалашката пътека в САЩ - ruse.utre.bg

Петър Ванев тръгва по Апалашката пътека в САЩ

27 май 2018, 09:00 | Русе утре
  • Снимка:
    Пресцентър Община Русе

Експедицията се осъществява с подкрепата на Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“

Русенският пътешественик Петър Ванев заминава за САЩ, където ще прекоси Апалашката пътека. Експедицията се осъществява с подкрепата на Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“. Информация за новия си проект Петър Ванев изнесе днес на пресконференция, в която участваха директорът на дирекция „Култура и образование“  Ирена Петрова и изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова.

 

Петър Ванев потегля на новата експедиция на 29 май 2018 година и планира на 1 юни да стартира прехода, който е с дължина 3500 км. от Джорджа до Мейн, преминавайки през 13 щата. Планира пътешествието му да приключи през септември тази година.

 

Русенецът е набелязал този маршрут още през 2015 година, когато търсил нови приключения. „Северна Америка е неизследвана земя и за нея има малко информация в България“, отбеляза пътешественикът.

 

Петър Ванев е на 31 години и е роден в Русе. Възпитаник е на ПМГ „Баба Тонка“ и е работил в хотелиерския бизнес в Англия. Сега мечтата му е да превърне страстта си към пътешествията в професия и да опише всички свои преживявания в книга. Петър Ванев е и първият българин прекосил Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка - екстремен маршрут от границата на Мексико до границата на Канада с дължина 4240 км. Пътят му е известен като един от най-трудните пешеходни преходи в новия свят. Той премина през западната част на континента от юг на север, през пустинята Мохаве, снежните планини на Сиера Невада, Южните Каскади, вековните гори и вулканите на Орегон, до дефилето на река Колумбия и Северните Каскади на Вашингтон.

 

Постижението му даде основание на Сдружение „Поломие“ да потърси подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за новата експедиция и да го предложи за едно от Лицата на Русе. „До момента няма българско постижение в пешеходен преход на Апалашката пътека и това се явява една уникална възможност да се подчертаят спортните възможности на русенци. За екипът на Фондацията Петър Ванев е един достоен посланик на Русе пред света и ние го подкрепихме в подготовката му финансово и морално“, коментира изпълнителния директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова. Ирена Петрова отбеляза, че Петър Ванев е получил и подкрепата на Община Русе, тъй като е доказал, че може да направи по най-добрия начин това, което иска и да сбъдва мечти.

 

След пресконференцията Петър Ванев се срещна с кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, който му връчи знамето на Община Русе и му пожела успех в смелото си начинание.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета