Светлана Ангелова участва в европейска конференция, посветена на социалната икономика - ruse.utre.bg

Светлана Ангелова участва в европейска конференция, посветена на социалната икономика

16 юни 2018, 16:18 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    ПП ГЕРБ

Форумът е организиран от Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания в партньорство с Националния алианс за социална отговорност

Зам. – председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ– Русе Светлана Ангелова участва в европейска конференция на тема „Социалната икономика като ефективен модел за социално включване“, която се провежда в периода 13-15 юни в курортен комплекс “ Златни пясъци“. Форумът е организиран от Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания в партньорство с Националния алианс за социална отговорност.

Целта на конференцията е да допринесе за разбиране на европейската  концепция за социална икономика и да даде отговор на въпроса как този вид икономика може да допринесе за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие. По време на форума бяха представени добри практики и модели за интеграция на хората с увреждания. Обсъдени бяха различни законодателни рамки в европейските страни за регламентиране на социалната икономика и насърчаване социалното предприемачество.

Социалното предприемачество, социалните услуги са инструментът за постигане на повече справедливост, по-добра заетост, достойни доходи за голяма част от хората, особено за тези в уязвимо положение.

Днес социалната икономика осигурява платена заетост в рамките на ЕС на близо 14 млн. души, което представлява около 6,3% от работещото население на страните членки. В социалната икономика са разкрити над 19,1 млн. платени и неплатени работни места. В нея участват повече от 80 млн. доброволци и над 2,5 млн. организации и предприятия. Тези факти показват значимостта и силата на една икономика, която има за цел да обединява и сближава хората за постигане на индивидуални и колективни интереси. В България социалната икономика е представена от кооперациите, предприятията с нестопанска цел и социалните предприятия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета