Атрактивен пърформанс събира 200 музиканти за Деня на Дунав и Европредседателството - ruse.utre.bg

Атрактивен пърформанс събира 200 музиканти за Деня на Дунав и Европредседателството

28 юни 2018, 06:57 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Музикантите и певците ще представят заедно три емблематични произведения

200 музиканти от различни жанрове, професионалисти и аматьори, ще се съберат на 29 юни, от 19 часа, в Държавна опера – Русе, за да направят атрактивен пърформанс „Европа – това сме ние“. Музикантите и певците ще представят заедно три емблематични произведения – Дунавското хоро на Дико Илиев, валса „На хубавия син Дунав“ от Щраус и „Одата на радостта“ от Бетовен, която ще бъде изпълнена на български и немски. В предизвикателството ще се включат оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, Общинският духов оркестър, китарният оркестър при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Фолклорният ансамбъл „Найден Киров“, Тамбурашкият оркестър, хор „Дунавски вълни“, Школата по народно пеене  при Общинския детски център за култура и изкуство и рок музиканти. Диригент ще бъде Владимир Бошнаков, а оркестрацията е дело на Свилен Димитров.

Музикалният пърформанс "Европа – това сме ние" ще представи българската култура като част от дунавското и европейското пространство и ще обедини различни форми на музиката. С езика на музикалното изкуство изпълнителите ще пренесат публиката от Русе през Дунавския регион до Австрия, която на следващия ден ще поеме ротационното Председателство на Съвета на ЕС от България. 

На 29 юни на няколко ключови градски локации - площад "Батенберг", площад "Хан Кубрат" /до Цигуларчето/, площад "Свобода" /до Часовника/ и Ларгото пред Операта, ще бъдат разположени информационни корнери, представящи приоритетите и постиженията на Българското Председателството.

По темата „Консенсус и дебати за бъдещето на ЕС“ ще направи представяне Общински младежки дом, заедно с Младежки парламент, русенски младежки организации и училища, а Областният информационен център ще презентира темата „Кохезия и Европейски структурни и инвестиционни фондове“. Корнерът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ е под мотото „Конкурентоспособност и иновации“. Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, заедно със Съвместния секретариат по Приоритетна ос 3 на Дунавската стратегия, ще представят информация за Дунавския регион и трансграничното сътрудничество. Ще бъдат показани успешни практики и проекти, ще бъдат организирани игри и демонстрации, ще се провеждат дискусии и други прояви.

Събитието е част от програмата за Международния ден на река Дунав и приключването на първото Българско председателство на ЕС. То се реализира по проект „Познаваме Европа – повишаване информираността на гражданите на Община Русе относно приоритетите на Българското Председателство на Съвета на ЕС“ на Община Русе, който се реализира по грантова схема "Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“ на НСОРБ.

Партньори по проекта са Фондация „Русе – град на свободния дух“, Асоциацията на Дунавските общини „Дунав“, Областният информационен център, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Общински младежки дом, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и Държавна опера – Русе и др.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета