Стотици русенци събра концертът на Швейцарския младежки симфоничен оркестър JSO Bern на площада - ruse.utre.bg

Стотици русенци събра концертът на Швейцарския младежки симфоничен оркестър JSO Bern на площада

13 юли 2018, 15:12 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Събитието се организира от Фондация „Алегра“ и Община Русе

На площад „Свобода“ при изключителен интерес се състоя концертът на Швейцарския младежки симфоничен оркестър JSO Bern с диригент Дружелюб Янакиев и солисти – „кавалджията на света“ Теодосий Спасов, пианистът Ивайло Ковачев и Борис Динев (ударни).

Събитието се организира от Фондация „Алегра“ и Община Русе с подкрепата на Министерството на културата, Фондация „Америка за България“ и Societe Generale Експресбанк.

Стотици русенци и гости на града се насладиха на вълнуващата концертна програма под мотото „На изток от Алпите“, в която звучаха „Унгарски танци“ от Бела Барток, Румънска рапсодия №1 от Джордже Енеску, „Ръченица“ от Петко Стайнов и авторови композиции от Теодосий Спасов.

От името на Община Русе и г-н Пламен Стоилов бяха поднесени кошница с цветя и поздравителен адрес.

След впечатляващия старт на открито, следват майсторски класове и концерти в богатата програма на петото издание на Международен фестивал и академия „Алегра“.

80 млади таланти от 20 държави ще вземат участие в 8 майсторски класа, от които 2 по цигулка, виола, виолончело, камерна музика, пиано, клавирни дуа и тромпет. Като свидететлство за шеметното развитие на „Алегра“ е фактът, че в рамките на първото издание академията предложи 3 майсторски класа. Тазгодишната програма включва още и 15 интригуващи концерта за русенската публика.

Публиката ще има възможност още веднъж да види и чуе неповторимия Теодосий Спасов в компанията на пианиста Ивайло Ковачев - на 16 юли от 19:30 ч. в зала „Европа“, където двамата именити музиканти ще изнесат незабравим джаз концерт с вход свободен.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета