Зам.-кметът Иван Григоров поздрави Ротари България за дарената апаратура в русенската болница - ruse.utre.bg

Зам.-кметът Иван Григоров поздрави Ротари България за дарената апаратура в русенската болница

24 юли 2018, 13:00 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Г-н Григоров приветства присъстващите и връчи поздравителен адрес

Днес, в конферентната зала на УМБАЛ „Канев“, Ротари клуб Русе и Ротари клуб Русе – Дунав дариха апаратура за превенция на инсулт на русенската болница. На събитието присъстваха зам.-кметът по хуманитарни дейности в Община Русе Иван Григоров, Дистрикт Гуверньора на Ротари България Веселин Димитров, Президентът на РК Русе Петър Пенчев, Президентът на РК Русе-Дунав Генади Георгиев и Председателят на Съвета на директорите на УМБАЛ "Канев" д-р Йосиф Новаков.

Г-н Григоров приветства присъстващите и връчи поздравителен адрес на Ротари България Дистрикт 2482, от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. „Вярвам, че инициативата Ви ще допринесе за намаляване на последиците от заболяването в България и добрината Ви ще бъде високо оценена“ се казва в адреса от русенския градоначалник.

Ехографът с доплерът и електрокардиограф са закупени със средства на Фондация Ротари по проект „No stroke Bulgaria“, с партньори Ротари – Италия, Бразилия, България и Ротари клуб Истанбул-Йеникьой Турция. От българска страна партньори по проекта са Ротари клубовете: Русе, Русе-Дунав, Бургас, Бургас-Пиргос, Бургас-Поморие, Пловдив-Филипопол и София-Възраждане.

Основната цел на проекта е да се намалят случаите на исхемичен мозъчен инсулт чрез скрининг на високорискови групи от населението. Лечебните заведения, които ще получат предвидената за закупуване апаратура и ще осигурят лекари специалисти за осъществяването на проекта, са Националната кардиологична болница (НКБ – София), УМБАЛ-Бургас АД , УМБАЛ-Еврохоспитал Пловдив ООД, УМБАЛ „Канев“ – Русе АД.

Ротари клубовете съдействат и обезпечават лекар(и) квалифицирани и/или подлежащи на обучение за извършване на скрининг; организират и осъществяват информационни кампании за опасностите от инсулт и ролята на скрининга за предпазване от него; организират и осъществяват безплатен скрининг за населението от общността, в която действат със съдействието на болниците; обезпечават консумативи за скрининга; съдействат за изготвяне на отчети по проекта; съхраняват апаратурата за времето на проекта и съдействат за нейното даряване на болницата партньор при неговото приключване.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета