ОДМВР - Русе: Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя! - ruse.utre.bg

ОДМВР - Русе: Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!

15 септември 2018, 07:03 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    ruseutre.bg

От Пътна полиция дават препоръки за безопосност

По данни на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Русе за периода на миналата учебна година, от 15.09.2017 г. до 30.06.2018 г., на територията обслужвана от областната дирекция като участници в движението при ПТП са пострадали 31 деца на възраст до 17 години. От тях 24 са леко ранени, а 7 са тежко пострадали. 6 от децата са били водачи на превозни средства (ПС), като 5 от тях са леко ранени, а едно тежко. 16 са били пътници, от които 14 са леко ранени, а 2 са тежко пострадали. 9 деца са пострадали като пешеходци - 5 леко и 4 тежко.

За периода от 01.07.2018 г. до 31.08.2018 г. на територията обслужвана от ОДМВР-Русе като участници в движението при ПТП са пострадали 18 деца на възраст до 17 години. От тях 17 са леко ранени, а 1 е тежко ранено; 7 са били водачи на ПС - 6 са леко ранени, 1 е тежко ранено; 9 са били пътници - леко ранени; а 2 са пешеходци, които също са леко пострадали.

В началото на новата учебна година най-малките ученици - първокласниците за пръв път ще отиват и ще се връщат от училище, а децата от началния курс и по-горните класове ще се наложи отново да се адаптират след ваканцията, през която са загубили навици и рефлекси за безопасно придвижване по оживени улици. Затова трябва да се насочи вниманието на хората за предпазване от навлизане в рискови ситуации, за изграждане на защитно поведение, както на водачите и възрастните, които се грижат за сигурността на децата и юношите, така и на самите малолетни и непълнолетни участници в движението.

С цел гарантиране сигурността на учениците и техните родители, както и за опазване на обществения ред в и около учебните заведения традиционно полицията предприема мерки преди, в началото и през цялата учебна година.

Служителите на ОДМВР-Русе вече реализират редица мерки за безопасност за откриването на новата учебна 2018/2019 година. Изготвен е план с конкретни дейности за провеждането на специализирана полицейска операция Акция на полицията „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя“, който се изпълнява от всички подразделения със заповед на директора на ОДМВР – Русе. Акцията е за територията на цялата страна и ще продължи до края на месец септември.

От 24 до 30 септември 2018 година ще се проведе „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“, а 29 септември е определен като Ден на превенцията. На този ден в гр. Габрово ще се проведе и традиционният ХХVІ Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2018“.

Отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ дава следните ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 ГОДИНА

Етикети
РусеОДМВР


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета