Областният управител се срещна с протестиращи ловци - ruse.utre.bg

Областният управител се срещна с протестиращи ловци

26 септември 2018, 09:51 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Областна администрация

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров се срещна с ловци, протестиращи срещу проект на заповед на министъра на земеделието храните и горите, която цели да промени регламента за ловуване на диви прасета заради африканската чума.

Той заяви, че всички мерки за недопускане на заболяването на територията на областта са предприети, но в момента е и изключително важно максимално да се ограничи популацията на диви прасета в региона. Г-н Григоров отбеляза и, че вече има общини като Сливо поле, където домашните прасета са унищожени на 100% и очакванията са това да се случи и в останалите общини.

„Единственият начин да се спре разпространението, ако заболяването навлезе на наша територия е да бъде намален драстично броя на дивите свине, защото популацията на прасетата ще се увеличи, ако бъдат оставени. Всеки знае, че няма възможност броят им да бъде намален, ако няма гонки и групов лов с кучета. Наивно е да се мисли, че с индивидуален лов може да се намали популацията на дивите прасета. Считам, че сега е момента да се разреши лова и категорично подкрепям справедливите искания на всички, които са тук!“ заяви още областният управител.

Също така той коментира и журналистически въпрос, свързан с опасността от нанасяне на щети върху селскостопанската продукция за милиони левове при концентрация популацията на диви свине в определени участъци по поречието на р. Дунав. Според г-н Григоров, ако не се разреши лова и популацията се увеличи няколкократно, то проблемът ще бъде много по-сериозен и тогава щетите за царевичните насаждения ще бъдат наистина сериозни.

Забраната за групов лов ще засегне около 200 дружинки и още 100, които могат да ловуват, но без кучета, което означава, че на практика броят на засегнатите ще бъде около 10 000 души. Освен това наближава и т.нар. брачен период на прасетата, като тогава има опасност те да мигрират и отвъд  Дунава, преминавайки безпроблемно през реката, което би увеличило многократно опасността от зараза с африканска чума, което обезсмисля тази заповед.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета