ОДМВР – Русе отново стартира двугодишно обучение по Националната програма „Детско полицейско управление“ - ruse.utre.bg

ОДМВР – Русе отново стартира двугодишно обучение по Националната програма „Детско полицейско управление“

30 септември 2018, 12:00 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    ruseutre.bg

То ще обхване учебни заведения в Русенска област

Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, в която участват представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Български младежки червен кръст, Българска православна църква, Български туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. В обучителния процес участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“, „Пътна полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от Българския червен кръст, Българския младежки червен кръст, Българския туристически съюз, представители на Българската православна църква и други партньори. Стартът на програмата бе даден през месец май 2016 година, а този юни приключи първото двугодишно обучение по проекта в общо 6 учебни заведения в Русенска област - в градовете Русе, Бяла, Ветово, Сливо поле и Две могили.

В рамките на националната програма, на регионално ниво стартът тази година в Русе ще бъде официално даден от директора на ОДМВР – Русе старши комисар Теодор Атанасов в русенското основно училище „Иван Вазов“.  На 1 октомври от 12:30 часа в учебното заведение ще се проведе церемония по подписване на Споразумение за сътрудничество между началника на Първо РУ главен инспектор Пламен Първанов и директора на ОУ „Иван Вазов“ Теодора Йорданова.

В двугодишен период 24 деца от III – клас ще участват в различни занятия и извънкласни форми, свързани с превенция и опазване здравето и живота на децата, справяне с трудни ситуации в дома, на училище и на улицата. Занятията ще се ръководят от класния ръководител и инспектори от Детска педагогическа стая, експерти в различни области в МВР и другите организации, партниращи в програмата. Целта е чрез  теоретични и практически занимания децата да получат знания  и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, за своите права и отговорности, за работа в екип, уважение и толерантност към другите. Проектът запознава учениците с правата и задълженията, които имат като пълноправни членове на обществото.

Програмата ще се реализира през настоящата учебна година и в други училища в областта. Служителите от Второ РУ ще си сътрудничат със Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" - град Русе; Районното управление в гр. Бяла ще партнира с  ПУ "Петко рачев Славейков" - Бяла; а РУ – Сливо поле със СУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Сливо поле.

Заниманията с учениците се провеждат по график, предварително изготвен и утвърден от началника на районното управление на МВР и директора на съответното училище, в рамките на един час, веднъж седмично, считано от октомври до юни на съответната учебна година. Теоретичните занимания се провеждат в училище, а практическите извън учебното заведение, като се следи за опазването на живота и здравето на децата.

Етикети
РусеОДМВР


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета