Приключи анкетното проучване за необходимостта от кадри в Русе - ruse.utre.bg

Приключи анкетното проучване за необходимостта от кадри в Русе

29 октомври 2018, 14:08 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Резултатите показват, че 96 от анкетираните работодатели ще търсят нов персонал в краткосрочен период

Общо 147 работодатели от област Русе се включиха в анкетното проучване за потребностите на работодателите в страната от кадри, което Агенцията по заетостта заедно с областните администрации и социалните партньори проведе в периода от 1 август до 17 септември тази година.

Резултатите показват, че 96 от анкетираните работодатели ще търсят нов персонал в краткосрочен период. През следващите 12 месеца най-често търсени ще бъдат специалисти с квалификации по следните професии: готвач, машинен оператор, продавач-консултант, заварчик, лаборант, оперативен счетоводител, офис-секретар, икономист, шивач, водач на МПС за обществен превоз, оператор в производство на облекло, касиер, шлосер и др. Най-голям брой работни места ще се разкрият за машинен оператор, шивач, оператор в производство на облекло, водач на МПС за обществен транспорт; заварчик; продавач-консултант, офис-секретар, болногледач, готвач, оператор в текстилното производство, електромонтьор и др. Ще се търсят още шофьори, машинни инженери, учители и др., както и неквалифицирани /общи/ работници. През следващите 12 месеца 77,6% от отговорилите са посочили, че ще търсят персонал за постоянна заетост. След три години ще се търсят специалисти с висше образование от професионалните направления: икономика, администрация и управление, машинно инженерство и др., а от средното образование от следните направления: секретарски и административни офис дейности; транспортни услуги, компютърни науки, търговия на едро и дребно, счетоводство и данъчно облагане.  

Шест от участвалите в проучването работодатели са от публичния сектор. От сферата на индустриалните дейности са 18 % от тях, от търговията 17%, услуги за населението 9% и транспорт 8%. Преобладаващата част от анкетираните работодатели 35 % са фирми с персонал от 11 до 50 души, а 19% са представители на средни предприятия.

Данните са предоставени на Агенцията по заетостта за обобщаване на национално ниво.

Проучването се провежда на основание чл. 10, ал. 2 от Закона за насърчаване на заетостта съвместно с Комисиите по заетостта към Областния съвет за развитие в 28-те области в страната.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета