Сурвакница с дължина 4,30 метра украсява кметството в Новград - ruse.utre.bg

Сурвакница с дължина 4,30 метра украсява кметството в Новград

29 ноември 2018, 11:51 | ruseutre.bg

По думите на кмета на населеното място Диана Копчева това е най-дългата сурвакница в България

Необичайна сурвакница вече украсява сградата на кметството в Новград. Символът, който се свързва най- вече с Коледните и Новогодишните празници е с гигантски размери. Точната дължина е от 4,30 метра. По думите на кмета на населеното място Диана Копчева това е най-дългата сурвакница в България. Идеята за изработването на празничната украса е на членовете от Пенсионерския клуб „Янтра“ в селото. Възрастните жени отделиха няколко дни, за да подготвят до най-малка подробност всички необходими елементи. Спазени са всички традиции и изисквания при украсяването на сурвакницата, сподели председателката на клуба Димка Танева. За основа е използвана жилава дрянова пръчка, символ на здраве, сила и дълголетие. Жените подготвиха сами украсиха сурвакницата, в която се преплитат елементи от вълна, на няколко нива са нанизани сухи чушки и плодове, пуканки и орехи. Като елемент от коледната украса мястото на сурвакницата е определено да бъде пред сградата на кметството.

Служители на местната администрация не скриха, че са изненадани от идеята на жените в пенсионерския клуб. След приключване на празничните инициативи те ще приберат и съхранят сурвакницата, за да се използва при възможност и за посрещането на 2020 година.

„Официалното запалване на коледните светлини е предвидено за първи декември. Искаме празничното настроение да се почувства от всички жители на селото, а за най-ревностните почитатели на Дядо Коледа – децата сме подготвили поредица от изненади“, уточнява кметицата на Новград. Акцент в празничната програма през тази година са традициите и обичаите, свързани с посрещане на празничния цикъл около Коледа и Нова година.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета