Зала „Дунав” за поредна година ще оживее в ритъма на фолклорните танци - ruse.utre.bg

Зала „Дунав” за поредна година ще оживее в ритъма на фолклорните танци

14 декември 2018, 15:39 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

По традиция, публиката също ще има възможност да покаже танцовите си умения

На 15 декември, събота, от 17:30 ч., зала „Дунав” за поредна година ще оживее в ритъма на фолклорните танци по време на традиционното Коледно надиграване, организирано от Община Русе и ФТТ „Найден Киров” в рамките на Коледно-новогодишния фестивал Русе’ 2018.

Коледното надиграване отново обещава на почитателите на фолклора едно бляскаво шоу с изключително настроение и динамика. Водещ на фолклорния празник ще бъде Илия Деведжиев.

Голям интерес към събитието по традиция проявяват редица изявени русенски фолклорни танцови ансамбли, като участие ще вземат ФТС „Зора”, „Зорница”, ФТТ „Найден Киров”, ФТА „Здравец”, „Русчуклийче“. В надпреварата ще се включат и няколко русенски клуба за народни танци, които в последните години се радват на широка популярност, сред които: Школа за фолклорни танци „Играорци”, Клубове за народни танци „Чанове” и „Нашенци“.

В конкурса ще се състезават деца до 14 години и младежи от 14 до 19 години, а компетентното жури, което ще има нелеката задача да определи майсторите на фолклорния танц, ще бъде съставено от хореографите Ренета Стефанова, Боян Тончев и Йордан Йосифов. В конкурсната програма, освен признанието на журито и аплодисментите на всички зрители в залата, победителите ще получат грамоти, както и атрактивни награди, осигурени от магазини „Кауфланд” - Русе.

По традиция, публиката също ще има възможност да покаже танцовите си умения. В „Надиграване от публиката“ ще може индивидуално да се изяви всеки желаещ и така от зрител да се превърне в активен участник. Ентусиастите от публиката ще мерят сили на добре познатите Право хоро и Ръченица, като най-добрите ще бъдат наградени.

Приз Мис и Мистър Танц 2018 също ще бъде връчен, като правото да се състезават за него ще имат класиралите се на първо, второ и трето място състезателни двойки, както и отличените в надпреварата на публиката.

За поредна година ще бъде присъдена и престижната Награда за най-артистично присъствие, учредена от ФТТ „Найден Киров” на името на неговия основател – творецът и хореограф Иван Донев.

По време на Коледното надиграване публиката ще има възможност за първи път да види най-новата танцова постановка на ФТТ „Найден Киров“ с гл. художествен ръководител Богдан Донев. Тя пресъздава обичая от с. Кошов Джамал, признат от ЮНЕСКО за едно от Живите човешки съкровища. Главното действащо лице в ритуала е Татунчо – създание, което гони злите сили и благославя за берекет. Постановката се реализира с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета