Борбата с африканската чума отново беше на фокус в Русе - ruse.utre.bg

Борбата с африканската чума отново беше на фокус в Русе

19 януари 2019, 07:48 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    ruseutre.bg

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров участва в среща-дискусия относно възможностите за превенция на Африканската чума по свините и тенденциите за това в Европейския съюз.

За пореден път г-н Григоров се обърна към присъстващите народни представители г-н Пенчо Милков и г-н Георги Стоилов с призив да предприемат действия и да внесат промени в заключителните разпоредби в Закона за лова и опазване на дивеча и да удължат периода за лов на дивите свине. Той отбеляза, че многократно е изтъквал причините за това и че ако предложената мярка не влезе в сила, то при проникване на заразата в България, страната ще „пламне“ изключително бързо. „Долна инсинуация е, че по друг начин може да бъде предотвратено разпространението на Африканската чума“ заяви още областният управител.

По време на срещата, в която участваха и директорът на Дирекцията по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков, както и неговият омолог в Гюргево д-р Ливиу  Флореску, а също и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ г-жа Лили Ганчева, беше отчетена перфектната координация между институциите от двете страни на реката за недопускане на заболяването на българска територия.

Специално внимание беше отделено и на актуалната епизоотична обстановка в северната ни съседка, като беше посочено, че към момента има 303 населени места от 19 окръга, където е констатирана Африканска чума по свините, а общият брой на огнищата е 1153. Броят на заразените диви свине е над 650, а броят на умъртвените домашни прасета е над 364 000. На територията на окръг Гюргево към момента има 26 огнища в населени места. Също така и при 15 диви свине е потвърдено заболяването. Само в префектура Гюргево броят на умъртвените домашни прасета е 1000.

Събитието, което се проведе днес в Зала 1 на Областна администрация Русе, беше организирано от г-н Момчил Неков, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета