Ректорът на Силезийския технологичен университет беше на посещение в РУ - ruse.utre.bg

Ректорът на Силезийския технологичен университет беше на посещение в РУ

19 януари 2019, 09:06 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    РУ

Ректорът на Силезийския технологичен университет в Гливице, Полша – проф. Аркадиуш Мезик, днес беше на еднодневно посещение в Русенския университет.

Програмата на посещението  започна със среща с академичното ръководство и деканите на факултетите в университета. В началото ректорът чл.кор. проф. д.т.н. Христо Белоев представи Русенския университет и сподели, че взаимоотношенията със Силезийския технологичен университет в Гливице са наистина много стари. Един от първите Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет е проф. д.т.н. Лешек Добжански. Той дарява на Русенския университет регалиите, които и до днес символизират ректорската власт – тога, шапка, жезъл, огърлица и пръстен.

Чл.кор. проф. д.т.н. Христо Белоев представи Русенския университет като институция, работеща за икономическото развитие на Северна България с многопрофилния си характер и силно развитите международни връзки с партньори от цял свят.

Проф. Аркадиуш Мезик отбеляза, че също като Русенския университет, и Силезийският технологичен университет е създаден през 1945 г. Разположен е в южната част на Полша, в специалната икономическа зона на Катовице. Гливице е най-големият град в тази зона, което дава възможност на университета за много добри контакти и съвместна дейност с бизнес организациите на тази територия.

Обсъдени бяха възможностите за съвместна работа по изследователски проекти, студентски и академичен обмен и съвместни програми за обучение.

По време на визитата беше подписан двустранен рамков договор за сътрудничество между Русенския университет и Силезийския технологичен университет.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета