Отбелязахме 141 години от Освобождението на Русе - ruse.utre.bg

Отбелязахме 141 години от Освобождението на Русе

20 февруари 2019, 17:15 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

С тържествена церемония в Пантеона на възрожденците, днес, 20-и февруари 2019 г., отбелязахме 141-вата годишнина от Освобождението на Русе. На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът г-жа Наталия Кръстева, Генералният консул на Русия в Русе – г-н Андрей Громов, председателят на Общински съвет Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ – проф. Христо Белоев, зам.областният управители на Област Русе Валентин Колев, общински съветници, лидери на политически партии, русенци и гости на града.

Събитието започна с встъпителни думи на проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе, като преди това пред Пантеона зазвучаха маршове в изпълнение на Общински духов оркестър.

Кметът на Община Русе г-н Стоилов произнесе тържествено слово. „Днес честваме един изключително значим празник. Подобни дни са повод да се преклоним пред силния и борбен дух на нашия народи да си спомним за хилядите сънародници, които са отстоявали свободата ни“, заяви кметът и отправи пожелание да съхраним славните дела на предците ни, да се гордеем с корените си и да градим заедно по-доброто бъдеще на Русе.

Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха благодарствен молебен за извоюваната свобода. По традиция, институции, обществени организации и политически партии поднесоха венци и цветя пред Вечния огън.

В програмата взе участие хор „Св. Георги Победоносец“ при Общински младежки дом-Русе, с диригент Мина Влайкова. По повод празника Национално дружество „Традиция“ представи изложбата с репродукции на руски автори „Епизоди от Освободителната война“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета