12-ти Национален фолклорен конкурс "Дунавски славеи" ще се проведе в Русе на 8-ми и 9-ти март - ruse.utre.bg

12-ти Национален фолклорен конкурс "Дунавски славеи" ще се проведе в Русе на 8-ми и 9-ти март

07 март 2019, 10:36 | ruseutre.bg

Предстои  ХII-то издание на Националния фолклорен конкурс ”Дунавски славеи” за изпълнители на народна музика /деца и младежи/ – певци и инструменталисти, организиран от Общински детски център за  култура и изкуство - Русе.

Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече трета година и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава  възможност на класиралите се  на І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място от Втора и Трета възрастови групи при индивидуалните изпълнители  да бъдат стимулирани чрез предоставяне на 12-месечна стипендия или с еднократно финансово подпомагане.

 Интересът към конкурса от години е голям, а в последните няколко години се радва на многобройни участници от цялата страна.

Тази година в различните раздели и категории за призове  ще се борят над 500 участници, които ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател Акад. проф. Милчо Василев - Ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив. Членове на журито тази година са:

- Сашка Ченкова - преподавател в Националното училище за фолклор ”Филип Кутев”, град Котел и в Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски”

- Илка  Александрова - народна певица

- Владимир Минчев - преподавател по акордеон в НУИ ”Проф. Веселин Стоянов” - Русе

 - Цветан Банев - народен певец.

На 8 март конкурсът ще се проведе в  Зала ”Европа” на Доходното здание от 13 ч.

На 9 март  конкурсът продължава от 9:30 часа, но вече в  две зали - в  Зала ”Европа” на Доходното здание и Пленарна зала на Община Русе. Вечерта от 18 ч. в Пленарната зала ще се състои Гала концертът и  Церемонията по награждаването на първенците, където специално участие ще вземе народната певица Илка Александрова.

Конкурсът се провежда със съдействието на  „Общински пазари” ЕООД.

ВХОД СВОБОДЕН!Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета