Народно читалище "Светлина 1929" отбеляза 90 години от учредяването си - ruse.utre.bg

Народно читалище "Светлина 1929" отбеляза 90 години от учредяването си

25 май 2019, 23:45 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Областна администрация

Областният управител на област Русе Галин Григоров беше сред официалните гости на  честването, посветено на 90-та годишнина от създаването на читалището в село Сваленик.

В словото си той благодари на читалищното настоятелство за усилията, които полага за опазването и предаването на българските традиции и бит, които са в основата на единението на народа.

„Пожелавам Ви здраве, щастие и късмет! Бъдете радостни от постигнатото през годините! Дейността, която развивате е от съществено значение за опазването на българската памет!

Поздравявам Ви и по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!“допълни още Григоров.

Богатата културна програма включваше изпълнението на множество народни песни и танци от възпитаниците на ОУ „Климент Охридски“ и децата от детската градина с ръководител Тонка Анчева, която също е дългогодишен читалищен деец. В тържествата се включи и местната група за автентичен фолклор, която е носител на приза „Златната гъдулка“ цели 5 пъти.

На събитието присъстваха още кметовете на община Иваново Георги Миланов, на Сваленик Николай Димков, председателят на Районния кооперативен съюз Пенка Пеева, както и председателят на Съюза на ресторантьорите и хотелиерите в Русе Красимир Иванчев.

Необходимо е да се отбележи, че към настоящия момент читалищната библиотека разполага с 8 хиляди тома литература и е оборудвана с модерни технически средства. Освен на 5-те приза „Златна гъдулка“ читалището е носител и на сребърна купа от Празника на народната носия и обичай – Рибарица, както и на Голямата награда на НФФ „Море от ритми“, а също и на Голямата награда на Института за етнология и фолклористика при БАН от девети НФФ „Кехлибарен грозд“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета