Фолклорен събор „Златна гъдулка“ на 9-ти юни в Русе - ruse.utre.bg

Фолклорен събор „Златна гъдулка“ на 9-ти юни в Русе

05 юни 2019, 00:18 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

На 9 юни, неделя, от 9 ч. в Парка на младежта за петдесети пореден път Община Русе организира провеждането на фолклорния събор „Златната гъдулка“.
Съгласно регламента, съборътще е в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен  -  със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи), като на сцената тази годинаще се представят36 организации от седем области на страната – Габрово, Силистра, Варна, Добрич, Плевен, Благоевград и Русе.Общият брой на участниците надхвърля 550.
В 12 ч., по време на почивката в конкурсната програма, ще се състои обеден концерт с участието на ФТТ „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев.
С нелеката задача да оценява изпълненията, ще се заеме експертно жури в състав: проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей - Русе, проф. дфн Албена Георгиева-Ангелова – етнолог и доц. д-р Веселка Тончева – етномузиколог.
За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда  - Приз  “Златната гъдулка”.Тазгодишното 50-то издание на фолклорния събор обещава да бъде изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото колоритно събитие в рамките на програмата – Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.
Водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета