Кампания за превенция и противодействие на корупцията стартира на ГКПП "Дунав мост" - ruse.utre.bg

Кампания за превенция и противодействие на корупцията стартира на ГКПП "Дунав мост"

12 юли 2019, 15:25 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Областна администрация

Областният управител на област Русе Галин Григоров се включи в днешната инициатива, посветена на превенцията и противодействието на корупцията. Събитието, което се реализира от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на Министерството на вътрешните работи в партньорство с Областна администрация Русе и Главна дирекция „Антикорупция“, Румъния, е в рамките на проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията". Целта е повишаване информираността и доверието в дейността на държавната администрация и в частност на полицията.

„Искам да изразя благодарност, че именно Русе е една от първите стъпки в тази инициатива! Всички ние сме наясно, че двете основни теми в българското общество са ниските доходи и корупцията. За мен нещата са свързани, корупцията носи своите последствия! Настоящото е само една малка част от предвидените прояви! От тук нататък предстоят много нови срещи и съвместни събития! В момента провеждаме разговори за бъдещи срещи на ниво администрация, които да се проведат отново в Русе! Вярвам в полезността на тази инициатива и пожелавам успех“ заяви областният управител Галин Григоров.

На журналистически въпроси отговори и директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Румен Ганев, като той посочи, че с комплексни мерки би могла да се пребори корупцията. Той изтъкна и, че от 4 години действа специализирана 24-часова мрежа между балканските страни за обмяна на опит в сферата на антикорупционните мерки. В скоро време към нея се очаква и присъединяването на Република Турция.

Днес до 16.00 ч. на гранично контролно-пропускателния пункт ще бъдат раздавани информационни материали с логото на инициативата, като сред тях ще са листовки и бутилки минерална вода, а за най-малките пътници са предвидени гривни и фризбита. Също така преминаващите ще бъдат анкетирани дали им се е случвало да бъдат обект на корупционни действия или натиск, като общият брой на попълните въпросниците, които са на български и румънски език, се очаква да надвиши 3000. Не по-малко значение ще бъде отдадено и на разпространението на листовки относно правата и задълженията на всички влизащи в страната.

На практика Русе е първият град, където се провежда подобно мащабно мероприятие, като пробно инициативата е проведена на ГКПП „Дуранкулак – Вама Веке“.

Подобни събития ще се реализират през цялото лято и през есента на останалите гранично контролно-пропускателни пунктове, като на територията на още 19 области в страната ще бъдат монтирани билбордове, като този, който беше поставен в непосредствена близост до кръговото движение пред ГКПП „Дунав мост“ на 09.07.2019 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета