За шеста поредна година родолюбци от област Русе почетоха подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа - ruse.utre.bg

За шеста поредна година родолюбци от област Русе почетоха подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

25 юли 2019, 12:07 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Областна администрация

От 19-ти до 21-ви юли тази година се проведе традиционният тридневен поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“, по повод 151-та годишнина oт гибелта  на славните войводи.

Началото на похода беше дадено при с. Новград, където четата слиза през нощта на 6-ти срещу 7-ми юли 1868 г. на българска земя. Походниците и жители от община  Ценово засвидетелстваха своята почит пред националните ни герои с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника-обелиск, издигнат на брега на река Дунав.

Маршрутът, по който преминаха ентусиазираните участници отново включваше селата Хаджидимитрово, Караисен, Вишовград, местността Канлъдере и Свежен. Местни краеведи и кметове на населените места с увлекателни разкази потопиха присъстващите в онези героични дни.

На връх Бузлуджа, където беше отслужена панихида в памет на загиналите, се проведе внушителна военно-историческа възстановка „Боевете при връх Шипка“, с участието на активисти от Национално дружество „Традиция“. Именно тук са последните сражения на четата. В знак на преклонение към безсмъртното им дело отново бяха поднесени венци и цветя.

И тази година събитието се проведе под патронажа на областния управител на област Русе г-н Галин Григоров и в него се включиха представители от Областна администрация – Русе, от общините в областта, от Сдружението на бившите областни управители и от различни туристически дружества.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета