В Русе отбелязаха 116-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание - ruse.utre.bg

В Русе отбелязаха 116-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

02 август 2019, 14:41 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Областна администрация

Областният управител на област Русе Галин Григоров участва в церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“ Александър Протогеров и Борис Сарафов по случай отбелязването на 116-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

По традиция инициативата беше организирана от ВМРО – Русе, като стартът беше даден от Александър Пламенов и Георги Великов, по-известен като Гоце, с акапелно изпълнение на „Вино пият 50 юнака“ и „Излел е Дельо хайдутин“.

Слово беше произнесено от Искрен Веселинов, председател на парламентарната комисия по регионалната политика, благоустройство и местно самоуправление и народен представител.

Припомняме, че мястото, където е разположена паметната плоча, увековечила подвига на героите от въстанието, се намира в зелената площ пред бившите казарми на Пети пехотен Дунавски полк, където на 14 юни 1897 г. е било основано Българското офицерско освободително братство за Македония и Одринско.

Макар и неуспешно Илинденско-Преображенското въстание показва на света, че поробеното население в Македония и Одринско не иска повече да търпи подтисничеството и че ще продължи и по-нататък своята борба до извоюването на националната си независимост.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета