С молебен за здраве и благоденствие на българския народ завърши третият комитски събор в Червена вода - ruse.utre.bg

С молебен за здраве и благоденствие на българския народ завърши третият комитски събор в Червена вода

08 септември 2019, 22:26 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Областна администрация

Сред официалните гости бяха още евродепутатът Ангел Джамбазки и народните представители Искрен Веселинов и проф. Милен Михов

Днес в църквата „Св. Архангел Михаил” в с. Червена вода беше отслужен молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

Двудневната програма на третия пореден „Комитски събор” включваше още освещаване на знамето на Червеноводската чета, провеждане на панихида и молебен за загиналите в националноосвободителните борби, както и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност.

Бяха подготвени и множество конкурси и състезания, като част от тях включваха надстрелване със задно- и предно-пълнещо се историческо оръжие.

За най-млад комита беше избрана Ралица Пенчева от гр. Велико Търново, която е едва на 5 години, а за „най-вехт” беше посочен доайенът на българската военно-историческа реконструкция Димо Димчев, родом от София. В надпреварата за най-автентична женска фолклорна носия първото място отиде при Габриела Недялкова от Плевен, а най-силен отбор по теглене на въже станаха представителите на ВМРО – Шумен.

От своя страна областният управител Галин Григоров удостои с плакет за цялостен принос в съхраняването на българските традиции учредителят на Национално Дружество „Традиция” и неин дългогодишен председател полк. Агоп Казазян.

Кулминация във вчерашната програма бяха концертите на Иван Дяков, фолклорна група „4етно” и трио „Идепея”, както и изпълненията на Лидия Ангелова и Бисера Иванова.

Специално внимание беше отделено и на открития урок по родолюбие, по време на който бяха представени събития от национално-освободителните борби на българите.

Днес до 16.30 ч. всеки, желаещ ще може да се включи в уроци по стрелба с въздушна пушка и лък.

Сред официалните гости бяха още евродепутатът Ангел Джамбазки и народните представители Искрен Веселинов и проф. Милен Михов.

Събитието, което е под патронажа на Искрен Веселинов, се организира от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“, НЧ „Гоце Делчев“, НЧ „Тома Кърджиев“ – Червена вода и „Първа Русенска чета Ангел Кънчев”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета