30 русенски ученици се учиха да прогнозират и управляват инвестиционни ресурси - ruse.utre.bg

30 русенски ученици се учиха да прогнозират и управляват инвестиционни ресурси

19 ноември 2019, 22:44 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

В Русенския университет се проведе обучение за ученици по прогнозиране и управление на инвестиционни ресурси.  Обучението е част от практикума по финансова математика „Анализирай това“, който се реализира по програмата „Знание и растеж“, осъществявана от фондация „Русе – град на свободния дух“,  с подкрепата на фондация „Еконт“.

В обучението участваха 30 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 7 русенски училища, както и 9 ментори (учители и студенти от специалност „Финансова математика“ на РУ). Слави Георгиев – докторант към катедрата по „Приложна математика и статистика“ в РУ, запозна участниците с основните движещи сили на финансовите пазари, със спецификите на валутните пазари и с някои стратегии за търгуване на ценни книжа, включващи технически анализ и фундаментален анализ. Иван Георгиев – преподавател в РУ, представи възможностите за прогнозиране цените на акциите с времеви редове, като направи и кратка демонстрация със специализирания статистически софтуер SPSS (Statistical Package for Social Sciences). Учениците имаха за задача да направят в SPSS модели за цените на акциите на две компании и да вземат своето инвестиционно решение.

Във втората част от обучението Слави Георгиев и Весела Михова – преподавател в РУ, запознаха участниците със следващата стъпка при изработване на инвестиционна стратегия – управление на портфейли. Участниците научиха какво са рискови и безрискови ценни книжа, как се съставя портфейл от рисков и безрисков актив, как се формира рисков портфейл от два актива и как се определя оптималният рисков портфейл. Учениците имаха за задача да оценят по исторически данни (в Excel) характеристиките на възвръщаемостта на два рискови актива и да съставят своя оптимален рисков портфейл, ползвайки готов код на Matlab.

За участие в практикума са се записали общо 50 ученици от 8 русенски училища, както и общо 18 учители, експерти от практиката, преподаватели и студенти от специалност „Финансова математика“, които ще се включат в ролята на ментори и лектори. В рамките на първата тема участниците се запознаха с приложението на статистиката в областта на дигиталния маркетинг и реклама. Тя се проведе на 9-ти ноември, като присъстваха 34 ученици от 7 русенски училища и 11 ментори. Следващата и последна среща в рамките на практикума ще се проведе на 23-ти ноември, когато участниците ще се запознаят с някои похвати за оптимизация на икономически процеси.

 

За контакти и допълнителна информация:

Весела Михова, главен асистент в катедрата по „Приложна математика и статистика“ в Русенски университет,  координатор на проекта.

тел.: 0887107142, e-mail: vmicheva@uni-ruse.bgfacebook.com/Анализирай-това-236982910317053Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета