Русенски ученици оптимизират икономически процеси - ruse.utre.bg

Русенски ученици оптимизират икономически процеси

29 ноември 2019, 14:12 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

В Русенския университет  „Ангел Кънчев“ се проведе обучение за ученици по оптимизиране на икономически процеси. Обучението е част от практикума по финансова математика „Анализирай това“, който се реализира по програмата „Знание и растеж“, осъществявана от на фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на фондация „Еконт“.

В обучението участваха 25 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 6 русенски училища, както и 9 ментори (учители и студенти от специалност „Финансова математика“ на Русенски университет). Деница Раева - ръководител на логистична мрежа в Еконт, разказа за предизвикателствата си в работата на позициите, през които е преминала – изследовател на клиенти и услуги, бизнес анализатор и ръководител логистична мрежа. Деница посочи колко важно място заема математиката в процеса на работа и пожела на учениците да учат и да работят неща, които са им интересни, да влагат всичко от себе си в това, което правят, и постоянно да се развиват. Весела Михова – преподавател в Русенския университет, въведе учениците в математиката, която стои зад решаването на логистичните и други оптимизационни проблеми.  Учениците се запознаха с икономико-производствени задачи за намиране на най-изгоден вариант – тяхната постановка, етапи на решение, приложението им в практиката и възможностите, които Matlab предлага за решаване на такива задачи.

Във втората част от обучението Весела Михова запозна участниците накратко с теория на графите – основни елементи на графите, приложения и често срещани задачи, решавани с графи. Слави Георгиев - докторант към катедрата по „Приложна математика и статистика“ в Русенски университет, показа приложението на графите при диверсифициране на риска в инвестиционния портфейл. Иван Георгиев – преподавател в Русенския университет, представи приложение на графите при високочестотно валутно търгуване. Участниците имаха поставени задачи от графи, които решиха с помощта на Matlab.

Обучението по оптимизиране на икономически процеси беше третото и последно обучение в рамките на практикума по финансова математика „Анализирай това“. В практикума взеха участие общо 38 ученици от 7 русенски училища, както и общо 13 ментори (учители и студенти от специалност „Финансова математика“) и 5 лектори (2 експерти от практиката и 3 преподаватели). В рамките на практикума участниците се учиха още да прилагат статистически похвати в областта на дигиталния маркетинг и реклама и да прогнозират и управляват инвестиционни ресурси. Учениците получиха сертификати за участието и представянето си от проф. д-р Велизар Павлов – ръководител на катедра „Приложна математика и статистика“ в Русенски университет.

Весела Михова, главен асистент в катедрата по „Приложна математика и статистика“ в Русенски университет и координатор на проекта.

тел.: 0887107142, e-mail: vmicheva@uni-ruse.bgfacebook.com/Анализирай-това-236982910317053Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета