Завърши проект „Една русенска идея се възражда след 111 години“ - ruse.utre.bg

Завърши проект „Една русенска идея се възражда след 111 години“

13 януари 2020, 17:00 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Въпреки че месец Декември сложи край, както на отминаващата година, така и на проекта „Една русенска идея се възражда след 111 години“ на СТПД „Академик“ , следването на идеята от 1908 г. от русенските ученици продължава. Проектът се реализира с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и МОЛ – Русе.

В началото на месеца беше поставено маршрутно-информационно табло в околностите на кв. Долапите, там където преди 111 години Хелмут Брокс и негови съученици от русенската мъжка гимназия създават първото в България юношеско дружество – предвестник на уникалната общобългарска организация ЮТС. Новата придобивка представлява масивен архитектурно-ландшафтен елемент за обслужване на отдиха и туризма, приет с официален протокол от комисия на Регионална дирекция на горите - Русе за констатиране на съответствие с изискванията на Закона за горите.

Още едно новопоставено табло отбелязва другата русенска премиера свързана с Хелмут Брокс - първите опити за катерене в България на скали с използване на алпийско въже. Информационното табло е изпълнено като широкоплощен стикер и допълва интериора на автобусната спирка „Русаново мостче“ (кв. Средна Кула).

Двете табла са поставени от Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“ с подкрепата и съдействието на Община Русе, Фондация „Русе Град на свободния дух“, арх. Чавдар Черников и инж. Йордан Петков, Регионален исторически музей – Русе, Студентски съвет при РУ „Ангел Кънчев“, сдружение Вело Русе, Лафка АД.

На 21.12.2019 беше открита експозицията „Следвай идея‘ 908“ във фоайето на корпус 2 на Русенския университет. Освен снимки на двете табла, тя включва и поредица от фотоси и други материали, представящи проявите по проекта, в които се включиха стотици ученици от 7 русенски училища.

За значителен принос при успешното реализиране на Инициатива „Следвай идея‘ 908“ бяха връчени плакети, купи и предметни наградина представители на СУ „Васил Левски“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, ПГСАГ „Пеньо Пенев“, МСК „Приста - скаут“ и ПГО „Недка Иван Лазарова“. Представен беше и издадения по проекта илюстрован Пътеводител по маршрути до природните, историческите и културни   забележителности в околностите на Русе.

Интересът към експозицията роди нова идея и информационната част и повечето от фотосите са тиражирани с подобаващ за целта плакат. Така те ще бъдат достояние през следващите няколко седмици в зали и коридорни пространства за учениците от над 15 русенски училища.

Етикети
Община Русе


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета