Поведението на уволнените лекари от КОЦ-Русе ще се разглежда от Етичната лекарска комисия - ruse.utre.bg

Поведението на уволнените лекари от КОЦ-Русе ще се разглежда от Етичната лекарска комисия

04 февруари 2020, 23:38 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    ruseutre.bg

На 21 януари в Община Русе е получена жалба от граждани, с искане за извършване на проверка в КОЦ- Русе. Жалбата е до кмета на Община Русе, Председателя на Общински съвет – Русе, Районна колегия на Български лекарски съюз – Русе, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към МЗ София, с копие до управителя на КОЦ-Русе, Директора на РЗИ – Русе, Районна прокуратура – Русе. В жалбата се настоява за спазване на правилата, предвидени в Кодекса за професионална етика на лекарите в България и за търсене на отговорност за уронване на честта и достойнството на жалбоподателите.

Седмица по-късно, на 29.01.2020 г, е постъпила жалба от граждани с искане за колективен прием, относно освобождаването на д-р Генова и д-р Станев. Заявлението е до Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Общински съвет – Русе. Писмото е препратено по компетентност до Районна колегия на Български лекарски съюз – Русе.

Община Русе ще разгледа изпратените жалби, след като Районната колегия на Български лекарски съюз – Русе се произнесе по тях.

Днес г-н Енчо Енчев, ресорният заместник-кмет по "Хуманитарни дейности" се срещна с представители на защитниците на д-р Генова и д-р Станев и им заяви ясно, че най-важно за всички е пациентите да имат достъп до качествена медицинска услуга и да нямат оплаквания. Защо се е стигнало до освобождаване по взаимно съгласие, знаят медиците и директорът на болницата, който е техен работодател, от Община Русе никой не е присъствал на такъв разговор. Компетентният орган, който ще вземе решение по казуса  е етичната комисия на Български лекарски съюз – Русе, като всички документи по въпроса, депозирани в Община Русе, са препратени до Етичната комисия за произнасяне по компетенция.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета