ОИЦ-Русе представи онлайн процедура в помощ на малкия бизнес заради COVID-19 - ruse.utre.bg

ОИЦ-Русе представи онлайн процедура в помощ на малкия бизнес заради COVID-19

05 май 2020, 14:32 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Презентацията видяха на живо 80 заитересовани представители на фирми

173 млн. лева е общата безвъзмездна сума по процедура «Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19» , а всеки от одобрените кандидати ще може да получи от 3 000 до 10 000 лева. Целта е по този начин малкият бизнес да се сдобие с оперативен капитал, за да продължи да работи да запази работните места, обясни управителят на ОИЦ – Русе Камелия Махакян пред заинтересованата онлйн аудитория на уебинара, който бе проведен днес.  Презентацията видяха на живо 80 заитересовани представители на фирми.

Процедурата ще се реализира чрез подбор на проекти, а изискванията към кандидатите са следните:

  • да са микро- и малки предприятия,
  • да са юридически лица или еднолични търговци с персонал до 50 служители,
  • да са регистрирани преди 01.07.2029 г.  и да осъществяват дейност,
  • да имат поне 20 % спад в оборота  за април 2020 г. спрямо  средно аритметичния месечен оборот през 2019 г.

Това обясни  Махакян и подчерта, че всички сектори на икономическа дейност са допустими, освен онези, които са в обхвата на Програмата за развитие на селските райони. 

С презентацията си управителят на ОИЦ запозна заинтересованите с останалите условия, на които трябва да отговарят кандидадите, какви разходи са допустими и че единственият начин да кандидатстват е  чрез електронен формуляр през платформата  ИСУН 2020. Камелия Махакян им показа  кои са стъпките за подготовка, успешно подаване и регистриране на едно проектно предложение. «Тази процедура ще бъде облекчена ,  ще попълвате само основни данни, размер на исканото финансиране, фирмената банкова сметка и някои обстоятелства ще декларирате. Всички проверки ще се извършват от УО на ОПИК по служебен път“ – коментира тя. Акцентира, че върху важна подробност – ще бъдат финансирани предложения, които сътоветстватна критериите за оценка по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата. Обърна внимание, че срокът за подаване на проекта е само 30 дни от датата на обявяване на процедурата, което се очаква да се случи на 11 май 2020 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета