ЕЦБ: За нас няма проблем с влизането на ББР в частна банка - ruse.utre.bg

ЕЦБ: За нас няма проблем с влизането на ББР в частна банка

16 юни 2020, 20:06 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

България и Хърватия могат да влязат в чакалнята на еврозоната тази година

а Европейската централна банка (ЕЦБ) няма проблем с влизането на държавата в частна банка, както е случаят с Първа инвестиционна банка в България. Това заяви за ABCnews Никос Керанис, пресаташе в дирекция „Комуникации“ на европейската банка.

Правителството одобри миналата седмица решение държавната Българска банка за развитие (ББР) да участва в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Увеличаването на капитала на ПИБ е последното задължително условие пред България за членство в ERM II и банковия съюз. Държавната ББР ще придобие 28.265 млн. нови акции от ПИБ и така ще стане собственик на малко под 19% от капитала на частната банка. ББР ще купи до 70% от акциите от новата емисия на ПИБ, което ще струва около 140 млн. лева.

За останалите 30% има частни интереси, което е и условие, съгласно изискванията на Генерална дирекция „Конкуренция“, за да влезе ББР на тази цена, както и да не се смята за държавна помощ. По този начин частните интереси към емисията на определена цена я правят пазарна.

Премиерът Бойко Борисов също обсъди въпроса с представители на ЕЦБ и изпълнителния зам.-председател на ЕК Маргрете Вестeгер. Очакването е през юли да има решение по темата, като страната ни трябва да стане член на валутния механизъм, предхождащ еврозоната, заедно с Хърватия.

България и Хърватия могат да влязат в чакалнята на еврозоната тази година. Това заяви днес Фабио Панета, член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Bloomberg. „Хърватия и България предприеха смели мерки“, отбеляза Панета. „Ако процесът приключи успешно, те могат да се присъединят към ERM II до края на годината“, добави той. Панета отбеляза, че страните обикновено остават в ERM II в рамките на около две години, като посочи, че „първият наличен прозорец за присъединяване на Хърватия и България към еврозоната ще бъде през 2023 г., ако всички предварителни оценки са успешни“.Коментари (2)

Потребител
Мими
Не разбрах защо се вдигна толкова шум. Все пак държавата ще изкара пари от това
19 юни, 22:17 ч.
Потребител
Павел
Щом и от ЕЦБ потвърждават, че няма проблем със сделката значи всичко е наред.
18 юни, 16:21 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета