ОИЦ - Русе представи проекти с европейско финансиране пред пенсионери в Каран Върбовка - ruse.utre.bg

ОИЦ - Русе представи проекти с европейско финансиране пред пенсионери в Каран Върбовка

22 юни 2020, 16:21 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Проектите, които са реализирани с европейски средства от началото на настоящия програмен период до момента в община Две могили, представи Областният информационен център – Русе днес в село Каран Върбовка. Акцент поставихме върху трите проекта в община Две могили, които популяризираме чрез рекламно-информационната книжка „Проекти, финансирани от ЕСИФ в област Русе“, която нашият център издаде: рехабилитация на 9,1 км. общински пътища, ремонт и реконструкция на манастира „Света Марина“ в Каран Върбовка и създаването на социално предприятие „Хартиен свят“ в общинския център. Запознавайки хората с дейностите по проектите, експертът Габриела Стефанова обърна внимание, че първите два проекта са финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020, а третият по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Най-голям интерес сред участниците в срещата, разбира се, предизвика ремонтът на манастира „Света Марина“, който се намира на по-малко от 2 км. от населеното място. Оказа се, че въпреки това малцина знаят какво точно и кой прави ремонтите там. Затова Стефанова им разказа, че по проекта е направен иконостас за манастирската църква, спалните помещения на бившия военен лагер за ученици са превърнати в 20 стаи за гости със самостоятелни баня и тоалетна. Те ще приютяват любителите на религиозния туризъм, сред които има много румънци. По проекта е предвидено изграждане на електрическа инсталация, локално парно, оформяне на прилежащото пространство и асфалтиране на пътя от манастира до разклона за селото. Все още има довършителни дейности по стаите, но пътят е готов, а красивият иконостас е монтиран. Бенефициент е Русенската митрополия, а безвъзмездната финансова помощ е 651 хил. лева.

Вниманието на хората бе привлечено и от проекта за изграждане на цех в съседното село Кацелово за преработка на лешници, по който безвъзмездната финансова помощ по ПРСР 2014 – 2020 е 50 % от цялата инвестиция, която надхвърля 2 млн. лева. Участниците бяха информирани и за наскоро сключени договори за безвъзмездна финансова помощ по ПРСР, ОПРЧР и ОП НОИР в тяхната община, например: социални услуги за самотни и болни възрастни хора; интегриране на децата от малцинствата и техните родители; реконструкции на улици в Две могили, Чилнов, Кацелово и Острица, които водят към общински или републикански път; стартова помощ за млади фермери и за малки стопанства.

В края на срещата всички получиха рекламни и информационни материали.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета