Откриха паметник на Захари Стоянов в Двора на кирилицата - ruse.utre.bg

Откриха паметник на Захари Стоянов в Двора на кирилицата

28 юни 2020, 17:00 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    ruseutre

Бюстът е дарение от родолюбката Пека Ганчева, а негов създател е проф. Иван Славов

Областният управител на област Русе Галин Григоров отправи поздравления към създателя на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян по случай състоялата се вчера церемония, на която беше открит бюст-паметника на видния български революционер и писател Захари Стоянов.

„Миналото ни е белязано от множество повратни моменти, но въпреки това благодарение на достойни личности какъвто е и Захари Стоянов, както и на единението на народа, сме успявали да отстояваме принципите на свобода и независимост! Нека следваме неговия пример и винаги да подхождаме към всяко едно дело с чест и отговорност, оставайки чужди на малодушието!“, това се казва във връчения поздравителен адрес на Карен Алексанян от името на Галин Григоров.

Бюстът е дарение от родолюбката Пека Ганчева, а негов създател е проф. Иван Славов. Лентата по време на тържествената церемония, на която присъства и президентът на Република България Румен Радев, беше прерязана от уредника на къщата музей „Захарий Стоянов“ в неговото родно село Медвен Милена Кашичева.

Изключително емоционален беше и моментът, когато родственичката  на Захари Стоянов Тоня Борисова положи в основата на паметника пръст от родната му къща и изпълни част от моноспектакъла „Пътеки към душата на България“.

Важно е да се отбележи, че през 2020-та се навършват 170 години от рождението на Захари Стоянов.

Припомняме, че името на Захари Стоянов е пряко свързано и с Русе, където той започва работа като чирак. Тук той има възможността да се запознае с Никола Обретенов, Тома Кърджиев и Ангел Кънчев, където заедно с тях участва в работата на читалище „Зора“. След залавянето на Апостола на свободата, той е принуден да напусне Русе и се заселва в Симеоновград. Непосредствено след Освобождението той заема различни административни постове в Русе и Търново, като през 1879-та година е назначен за помощник секретар в Апелативния съд в Русе, а по-късно става и съдебен следовател в Окръжния съд. Активно се занимава и с публицистична дейност.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета