В областната управа се проведе среща относно актуалната епидемична обстановка - ruse.utre.bg

В областната управа се проведе среща относно актуалната епидемична обстановка

23 юли 2020, 18:57 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Областна администрация

Срещата беше във връзка с осемте регистрирани случая на коронавирусна инфекция в Дом за възрастни хора

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев проведе работна среща със заместник-кмета по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, с директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова, както и с представители на трите лечебни заведения в Русе, в които се лекуват пациенти с COVID-19.

Срещата беше във връзка с осемте регистрирани случая на коронавирусна инфекция в Дом за възрастни хора „Възраждане“ в град Русе, като седем от тях бяха обявени през днешния ден, а в началото на седмицата е бил констатиран друг случай при шофьор от социалната институция. Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова запозна присъстващите с извършената дейност от страна на РЗИ по установяване на всички контактни лица, както и извършването на постоянен контрол относно спазването на съответните препоръки и мерки. От представителите на двете университетски болници „Канев“ и „Медика Русе“, както и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ стана ясно, че към момента свободни са 44 легла за лечение на болни от коронавирус и отделно има налични 5 легла за интензивно лечение.

Изразено беше и притеснение от заместник областния управител Валентин Колев относно това, че болниците могат да бъдат затруднени в приема предвид рисковата група, за която става въпрос от Дома за възрастни хора и беше обсъдено евентуално предложение за редуциране приема в лечебни заведения чрез промяна на текст в заповед № РД-01-404 на министъра на здравеопазването от 15-ти този месец.

Понастоящем всички потребители на услугата в посочения по-горе дом се намират в добро здравословно състояние, без оплаквания, присъщи за коронавирусна инфекция. И в момента продължават да се правят тестове на всички 69 души от персонала на институцията, но техните резултати ще бъдат ясни най-вероятно през утрешния ден. За момента при 27 от тях PCR-тестовете са отрицателни. Изследвания ще се правят и на всеки един от 215-те домуващи там, който почувства неразположение, типично за заболяването. От директорката на Дома за възрастни хора „Възраждане“ Ани Венкова стана ясно, че вече повече от четири месеца се спазват всички изискуеми разпоредби за дезинфекция и спазване на социална дистанция. Свижданията също продължават да бъдат ограничени, като на роднините на потребителите на социалната услуга, предоставена в дома се препоръчва да не се срещат със своите близки поне за момента, за да ограничат максимално техните контакти. От персонала за Дома под карантина за момента са 1 шофьор, който е контактен на хоспитализирания си колега, както и един сътрудник по социални дейности.

Заместник областният управител Валентин Колев е в постоянен контакт с всички институции както на регионално, така и на национално ниво имащи отношение за справяне със ситуацията и при необходимост е в готовност да предприеме и допълнителни действия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета