Няма новозаразени сред персонала и потребителите на дом "Възраждане" след последните проби - ruse.utre.bg

Няма новозаразени сред персонала и потребителите на дом "Възраждане" след последните проби

03 август 2020, 21:53 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

На брифинг днес, 3 август, директорът на дирекция Обществен ред и сигурност Спасимир Димитров обобщи ситуацията със заразените с коронавирус от дом за стари хора „Възраждане“. На срещата присъстваха още Радостина Пейкова – началник отдел „Здравни дейности“, Катя Петрова - началник отдел „Социални дейности“ и Ани Венкова – директор на дом „Възраждане“.

Всички служители и домуващи са тествани, като 65 от служителите и 101 от потребителите на дома са с отрицателни проби. Положителни проби от PCR тестове са дали 83 от живущите в дома. 24 от тях са настанени в болнични заведения в Русе. Състоянието на всички тях е стабилно с изключение на 1 човек, който поддържа висока температура. Тъй като температурата му дълго време не може да бъде овладяна, състоянието му се приема за тежко. Общо 3-ма от настанените в дома – 1 мъж и 2 жени, са починали през изминалата седмица. И тримата са били със съпътстващи заболявания – сърдечни и белодробни проблеми, и са на възраст над 80 години.

Към момента 16 души с положителни проби се намират във вилата на Общината в с. Николово. Други 38 са поставени под карантина на 4-тия етаж в дом Възраждане, където има капацитет за общо 60 места.

Първи и трети етаж в дома са запазени за потребителите, дали отрицателни проби за COVID-19.

Директорът на дом Възраждане Ани Венкова сподели, че преместването на хора с положителни проби на 4-тия етаж не е било безпроблемно. За целта е била потърсена помощ от външен психолог. Двама души с положителна проба са отказали да бъдат изведени от стаите си, като за тях се прилагат допълнителни мерки, за да се изолират от останалите потребители.

През почивните дни ситуацията се е променяла ежечасно. Зам.-управителят на Белодробната болница д-р Христо Метев е посетил всички дали положителни проби, за да следи състоянието им.

Спасимир Димитров отбеляза, че няма подготвен алгоритъм, по който да се работи в такава ситуация, и Община Русе се явява пионер в организацията на дейности от такъв мащаб. Те се осъществяват в съгласие с изискванията на РЗИ и се поддържа непрекъсната комуникация между институциите. Във вилата в с. Николово се работи на денонощен режим, като там са ангажирани щатни служители от дом Възраждане. За обгрижването на настанените в дома хора с отрицателни проби помагат доброволци от БЧК.

От Русенския университет са осигурили 2-ма души, които ще бъдат назначени в дом Възраждане като социални работници. Търсят се още 5-ма доброволци, които да извършват помощни дейности и доставка на храна. Има нужда от медицински сестри и санитари, които да помагат на възрастните хора и да извършват манипулации.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета