Община Русе набира доброволци за дом „Възраждане“ в битката срещу корoнавируса - ruse.utre.bg

Община Русе набира доброволци за дом „Възраждане“ в битката срещу корoнавируса

06 август 2020, 16:58 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Местната власт призовава за човешко и колегиално отношение към създалата се ситуация

Срещата между временно изпълняващия длъжността кмет на Община Русе Енчо Енчев, временно изпълняваща длъжността директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова и здравните работници на територията на общината започна с благодарност към специалистите за работата им на първа линия в борбата с COVID-19.

Г-н Енчев изтъкна значимостта на професионалистите по здравни грижи. „Всички вие, по време на усложнената епидемична обстановка, направихте необходимото, което се изисква от вас, за да се чувстват хората обгрижени и защитени. Сега е време отново да подадем ръка“ продължи зам.-кмета по хуманитарни дейности и обясни сложната ситуация в дом „Възраждане“.

Г-н Енчев се обърна към здравните специалисти с призив да се включат в борбата срещу коронавируса, защото персоналът към този момент е недостатъчен, за да покрие всички нужди на потребителите на социалната услуга.

Зам.-кметът се срещна и с директорите на детски ясли, за да бъдат обсъдени всички мерки за безопасност. И в яслите, аналогично на детските градини в общината, ще бъдат закупени предварително маски, калцуни, шлемове, костюми и дезинфектанти, за да може да се реагира веднага в случай на създала се ситуация, свързана с COVID. „Трябва да имате готовност за реакция във всеки един момент в звеното, което ръководите“ допълни г-н Енчев. Необходимо е изготвянето на план за действие, който да бъде окачен на видно за родителите и персоналът място, както и заповед, в която да се назначат двама или трима заместници в случай, че директорът отсъства от работа.

Четвъртият етаж на дома е предназначен за възрастните хора, които са дали положителна проба за COVID-19, но нямат симптоматика и се чувстват в добро физическо и психическо здраве. На втория и третия етаж са хората, които са с отрицателни за коронавирус резултати. Друга част от потребителите са настанени в общинската вила „Липник“, но има и хора, които все още се лекуват в болнични заведения. След изписването им, те ще бъдат настанени на третия етаж на дом „Възраждане“ и по този начин медицинският персонал се разкъсва на няколко места.

Затова Община Русе призовава за съдействие в този така труден за всички момент и очаква медицински сестри, фелдшери и здравни работници да се присъединят и помогнат на възрастните хора.

С призив общината се обърна и към факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ към Русенския университет „Ангел Кънчев“, както и към Българския червен кръст, доброволци от които вече са част от екипа на дом „Възраждане“.

Катя Петрова сподели за изключителната динамика в социалния отдел към Община Русе и за това как младите момичета и момчета от „Социални дейности“ влизат в огъня „сякаш са го правили цял живот“. Г-жа Петрова допълни, че „можем да се справим и с това предизвикателство, стига да бъдем заедно“.

В дом „Възраждане“, както и във вила „Липник“ минава редовна визитация на д-р Метев и екипа му от Белодробната болница в Русе, по време на която се следи състоянието на всеки един потребител на социалната услуга.

Община Русе призовава за човешко и колегиално отношение към създалата се ситуация.



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета