Пенчо Милков: Компостерите са пример как опазването на околната среда може да спести милиони - ruse.utre.bg

Пенчо Милков: Компостерите са пример как опазването на околната среда може да спести милиони

18 август 2020, 17:08 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Всяко семейство, което има компостер, може да събира своите зелени отпадъци и да не ги изхвърля в общите съдове

Първите компостери, осигурени от Община Русе, вече се раздават в малките населени места. Кметът на Община Русе Пенчо Милков лично връчи първия съд за компостиране в село Сандрово.

„Всяко семейство, което има компостер, може да събира своите зелени отпадъци и да не ги изхвърля в общите съдове. Община Русе плаща огромни отчисления на държавата за отпадъците, които се депонират“, каза Пенчо Милков.

Тази година отчисленията за отпадъци към държавата са в размер на близо 4,5 млн. лв. Безвъзмездното дарение на съдовете за растителни и хранителни отпадъци от Община Русе цели да покаже, че отпадъкът е ресурс, който може да бъде превърнат в нещо полезно.Така ще бъде предотвратено депонирането и изгарянето на растителен отпадък. От него ще бъде произведен почвен подобрител, създаващ условия за отглеждане на екологично чиста продукция.

„Целта не е да успеем да сложим компостери във всяка една къща, а хората да разберат, че могат да помогнат на всички по този начин“, каза още Милков.

320 компостера за битови цели вече се дават на гражданите от малките населени места. Всеки от тях е с вместимост около 700 литра. Днес бяха доставени съдове в гр. Мартен, с. Сандрово, с. Николово, с. Хотанца, с. Просена, с. Тетово и с. Долно Абланово, а за утре е предвидена доставката до селата Бъзън, Ястребово, Семерджиево, Ново село, Червена вода, Басарбово и кварталите Долапи, Средна кула, Образцов чифлик и ДЗС.

Кметовете на малките населени места имат ангажимента да раздадат компостерите, както и да разяснят на жителите метода на компостиране съвместно със служители на Община Русе.

Кметът Пенчо Милков заяви, че общинската администрация ще направи всичко възможно догодина инициативата да продължи, като при следващия етап ще бъдат включени и къщите в град Русе.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета