Съветниците приеха единодушно декларация за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха - ruse.utre.bg

Съветниците приеха единодушно декларация за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха

10 септември 2020, 23:49 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Тя ще бъде изпратена до Министерски съвет на Република България и до Министерството на околната среда и водите.

На днешната сесия на Общински съвет – Русе общинските съветници се обединиха и приеха единодушно декларация за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха. Тя ще бъде изпратена до Министерски съвет на Република България и до Министерството на околната среда и водите.

„Това е най-емоционалният момент за мен. Отношенията, които се наложиха, и това което, усетих, е нашето единство, което намерихме по този най-важен проблем, и благодаря на всички. Не се чувствам сам за битката за въздуха и мисля, че никой не може да отстъпи пред мощта на всички русенци, когато се обединяват.“ Това каза кметът Пенчо Милков в обръщението си към местния парламент и своите съграждани.

Ето и целия текст на декларацията:

„Ние, общинските съветници от Общински съвет – Русе, единно изразяваме своето дълбоко безпокойство от липсата на съпричастност на Държавата да изпълни вменените й от Закона задължения и да извърши необходимите действия за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха от промишлени източници в град Русе.

Държавата е запозната от години с фактологията и продължава да бездейства, като дори не е разположила мобилна станция за качество на атмосферния въздух, част от Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. Регионалната лаборатория към ИАОС не разполага с преносима техника за замерване на органични замърсители в определените в закона и комплексните разрешителни норми, а има единствено за аварийни замервания и залпово замърсяване.

Отново в последните дни на територията на град Русе се усещат неприятни миризми на органични съединения, характерни и отделяни от емисиите на промишлените предприятия. Сигналите от гражданите са десетки и ежедневни.

Чистотата на атмосферния въздух е от изключително значение за нашата община и за хората, живеещи в нея. С особена сила това важи за малките деца, хората от третата възраст и страдащите от дихателни проблеми и белодробни заболявания. Проблемът стои пред нас, жителите на община Русе, от повече от тридесет години и все още не е решен.

Тридесет години по-късно нашият град отново е изправен пред предизвикателството да извоюва правото си на чист и годен за дишане въздух. Множеството сигнали на русенци за неприятни миризми и мръсен въздух и организираните през последните години протести са доказателство, че гражданското общество в Русе е готово да отстоява правото си на здравословна околна среда.

Русе иска да диша!

Настояваме да бъде осигурена в най-кратки срокове адекватна, модерна и мобилна техника за анализ на качеството на въздуха в Русе.“Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета