Доброволците от Ценово са за пример не само в Русенска област, но и в страната - ruse.utre.bg

Доброволците от Ценово са за пример не само в Русенска област, но и в страната

10 септември 2020, 23:55 | ruseutre.bg

Продължаващите пожароопасни жеги станаха повод да се проведе обучение на членовете на доброволното формирование в Ценово. Събирането  започна с благодарствени думи от началника на РУ ПБЗН в Бяла Свилен Рачев. Той не скри, че доброволците от Ценово са най-добрите в Русенска област, а на национално ниво повечето от колегите им биха завидели благородно. „Благодаря ви, че при необходимост ни оказвате навременна и почти професионална помощ в гасенето на пожари. Винаги можем да разчитаме на вашата помощ“, не скри комисар Рачев. От началото на годината доброволците са се включвали в 18 акции по потушаване на пожари и запалвания в различни населени места на общината. Заради незапомненото  засушаване през последните месеци местната противопожарна команда е гасила запалвания в сухи треви и стърнища. Имало е случаи да се помага и при гасенето на пожари в жилищни и стопански сгради. Доброволците разполагат със собствен противопожарен автомобил, към който може да се прикачи и автономна водоноска. Всички имат необходимите лични предпазни средства и специализирано оборудване. Доброволците си припомниха най-важните мерки за безопасност, начините на действие в огнище на запалване както и системата за оповестяване. Местните пожарникари не скриха, че разчитат и на съдействието и помощта с техника от земеделските производители.

„В момента съставът на формированието е от осем души. Всички те работят в общинската администрация, което е предпоставка екипът да се сформира за минути. Трябват ни още двама мъже, за да окомплектоваме напълно състава“, сподели ръководителят на доброволното формирование Митко Макавеев. Една от задачите е да се закупят нови специализирани обувки, ръкавици и дихателни апарати. Доброволците с интерес разгледаха професионалното оборудване на пожарникарите.

Доброволното формирование е участвало в различни аварийно-спасителни дейности при природни бедствия, оказване на помощ на закъсали шофьори през зимата, наблюдение на нивото на водните басеини.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета