Ретро возила зарадваха русенци - ruse.utre.bg

Ретро возила зарадваха русенци

26 септември 2020, 22:51 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Ретро возила и многообразие от забавления зарадваха русенци

Колекционери на ретро возила от всички краища на България и Румъния взеха участие в Шестото издание на  Парад на ретро автомобили в Русе, който се проведе днес на 26 септември, в събота.  

В събитието, организирано от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“ и Община Русе  се включиха над 100 участника.

Русенци имаха възможността да се насладят на автомобили и мотоциклети от всички по-известни марки, а някои от тях бяха показани за първи път в Русе.

Организаторите от Авто – мото клуб "РУСЧУКЪ" , Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Община Русе  изненадаха русенци и гостите на града с разнообразни забавления.

Дамите имаха възможност да се включат в  уъркшоп „Ретро художника в мен“, а децата се възползваха от  възможността да оцветят ретро кола или сами да нарисуват такава.

Един от най-големите колекционери на цигарени кутии в България - Димитър Георгиев от Силистра беше специален гост на Парада на ретро автомобили и мотоциклети в Русе. Той показа колекцията си от пълни довоенни български кутии, като най-старата е от 1904 година.

За доброто настроение на публиката се погрижи русенската група „МИГ – 21“.   

Празничната атмосфера беше допълнена и от мода в стил ретро. Посетителите имаха възможността да разгледат изложба „Модата през годините в Русе“. Тя представи хронологично промените в облеклото на русенци в периода от 1920г. до 1989г. Проучването беше направено от ученици от Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова. Инициативата е етап от проекта „Истории по действителни случаи“, който се реализира от ПГО „Недка Ив. Лазарова“ по програма „Знание и растеж“ 2019, осъществявана от Фондация „Русе-град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“. 

Колекция с типично български ретро привкус, но с поглед в настоящето и бъдещето ще представи и Модна къща „Елена Христова“. Ревюто ще бъде анонс към предстоящото Благотворително модно шоу „Етно жена“, което ще се състои на 27 септември 2020 г. от 19:30ч. на Градския стадион в Русе.

Събитието завърши с много награди, сред които Награда на Кмета на Община Русе, която връчи заместник-кметът Златомира Стефанова. Тя отиде при Петър Петров от Добрич и неговия  Шевролет Интернационал АЦ от 1929 година.

Наградата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ получи Иван Александров със своя Ягуар от 1956 година.

От Авто–мото клуб „РУСЧУКЪ“ наградиха Галина Христова от Бургас и автомобила й с марка BMW от 1970 година.

Публиката избра за свой фаворит невероятния Шевролет Корвет Клир от 1980 година, гостуващ от Провадия.

Парадът на ретро автомобили  и мотоциклети в Русе се реализира  с подкрепата на ОП „Русе арт”, СЗ „КООРС”, ОП „Комунални дейности ОДМВР – Русе и фирмите „Балканцинк“, „ВИТТЕ Аутомотив България“, „Ауто хит“,  Български държавни железници, Винарска изба „Две Могили“, „Евродом“ и Ротари клуб Русе.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета