Гордост за Русе: Ясна Петрова е балкански шампион по планинско бягане - ruse.utre.bg

Гордост за Русе: Ясна Петрова е балкански шампион по планинско бягане

08 ноември 2020, 00:13 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Русенската шампионка се занимава със спортно ориентиране и лека атлетика от близо 10 години

Кметът на Община Русе Пенчо Милков поздрави лично балканския шампион по планинско бягане Ясна Петрова, която се върна преди дни от Брашов, Румъния. Там 18-годишното момиче спечели златен медал в индивидуалното класиране и сребърен медал в отборното.

Русенската шампионка се занимава със спортно ориентиране и лека атлетика от близо 10 години.

Ясна е имала за цел да вземе участие в международни състезания по ориентиране, но поради пандемията от COVID-19 те биват отложени. Това отмества фокуса на Ясна и тя започва да се подготвя за състезания по лека атлетика.

Епидемията, която до голяма степен затруднява възможностите на спортистите и техните тренировки, всъщност помага на Ясна да запише своя най-добър сезон до момента.

Младото момиче разказва, че състезанието в Брашов е било голямо изпитание за нея – не само за физиката, но и за духа ѝ. „Всички ни плашиха със състезателките от Турция, които бяха фаворити сред участниците и дори действаха с отборна стратегия. Но на старта застанах със самочувствие, като носех българския трикольор, обрисуван върху лицето ми“.

„Действително опонентките ми съставиха стабилен фронт. Сливайки се с терена и стискайки зъби, успях стъпка по стъпка да го разбия. Но дойде умората – губех темпо, нямах въздух, въпреки окуражителните викове на треньорите ми по трасето. Единствено имах сила да си повтарям едно нещо – Можеш! и да го вярвам с всяка моя жилка, с всеки мускул“.

Преодолявайки изкачването, което са и първите 3 км от общо 6-те км трасе, Ясна е била на трета позиция. Но тогава идва спускането, което е и голямата ѝ сила. Момичето успява да скъси преднината и с много мисъл от нейна страна взема първата позиция на ключово място от маршрута буквално минута преди финала.

Развръзката е последвана от силни викове и голяма доза емоция, защото Ясна Петрова е първият български състезател, спечелил призовото място на подобно състезание.

Ясна се е усмихвала широко на почетната стълбичка въпреки своята маска, а докато е звучал българският химн, тя е тръпнела от вълнение и радост.

Младата шампионка получи поздравителен адрес и символичен медал с герба на Община Русе, а г-н Милков подчерта, че шампионският резултат не е само лична победа за Ясна, а е и повод за гордост на целия град.

„Поласкана съм от топлото отношение. Оттук нататък, когато бягам, няма да бягам само за себе си и за любимите си хора, а ще имам съзнанието, че го правя и за град Русе“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета