Млад учен от Русенския университет е удостоен с награда "Данубиус" - ruse.utre.bg

Млад учен от Русенския университет е удостоен с награда "Данубиус"

09 ноември 2020, 14:46 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    РУ

Носител от България на наградата „Млад учен“ на австрийското Министерство на науката, научните изследвания и икономиката и на Института за Дунавския регион и централна Европа, тази година, е д-р Дияна Кинанева, асистент в катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет.

Поради пандемията, причинена от COVID-19, официална церемония не се състоя. Удостоените с награда за млад учен „Данубиус“ се срещнаха виртуално в началото на ноември (6 ноември).

Всяка от 13-те страни от Дунавския регион излъчва свои номинации. Сред критериите, на които трябва да отговарят номинираните, са: да са защитили докторската си степен преди по-малко от 5 години; да имат научни постижения и иновативен подход към академичната работа; научните им трудове да са обвързани с проблемите на Дунавския регион.

По време на представянето си ас. д-р Динана Кинанева сподели, че според нея, изследователската и работата е тясно свързана с региона и хората, които живеят в него. Като пример тя даде една от своите области на изследване - телекомуникационни мрежи. „Всеки човек, навсякъде използва комуникационни мрежи във всичките им форми. Мрежите подобряват начина, по който хората работят, обучават се (особено по време на карантина) и се забавляват“, обясни д-р Кинанева. Други области, в които работи тя са изкуствения интелект и 3D технологиите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета