ГЕРБ-Русе: Новият правилник на Общинския съвет е демонстрация на сила и е антидемократичен - ruse.utre.bg

ГЕРБ-Русе: Новият правилник на Общинския съвет е демонстрация на сила и е антидемократичен

27 ноември 2020, 10:07 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    ПП ГЕРБ

“Предупредихме по всички комисии, че не е добре да се приема параграф 22 от правилника на Общинския съвет“. Така общинският съветник от ГЕРБ Орлин Дяков коментира ограничението до 5 изказвания по дадена точка. Заедно с председателя на групата Бедрос Пехливанян направиха изявления по теми, свързани с работата на Общинския съвет и Общинска администрация.
„Получава се, че на всяко пето изказване, независимо от коя група е някой може да стане и да спре тези разисквания. Това е абсолютно нелепо и антидемократично“, допълни той. „Ако за колегите от БСП това е било някакво правило – да забраняват, да ограничават, то за мен е учудваща позицията на патриотите в тази ситуация. Това, което мислим е да внесем такова предложение – да се отмени този параграф 22“, завърши Дяков.
Според представителите на ГЕРБ започват да се правят правила кой може и кой не може да се изказва. Ще бъде обсъдено дали този правилник може да се даде на съд. Напускането на сесията от двете групи – на ГЕРБ и СДС е било абсолютно спонтанно. Никога до сега не е бил ограничаван дебата от осем години насам. Това е демонстрация на сила в стил „Каквото и да приказвате мнозинството ще си приемем точките“.

Прекратяването по „взаимно“ съгласие на договора за сепарирането на отпадъци, между Общината и Топлофикация, бе следващата тема по която говори Бедрос Пехливанян. Това се е случило без никакво изтъкване на неустойки, без компенсация за това, че от края на 2016 година има такъв договор. От ГЕРБ смятат, че има много въпроси, на които русенци трябва да получат отговор.

Общинските съветници от ГЕРБ са обезпокоени как ще се подготвят европроекти, след закриването на евроотдела и кой ще се занимава с това. Според Бедрос Пехливанян, Община Русе е усвоила за последната година сума от порядъка на 410 000 евро, това са около 3-4 проекта, които са така наречените „меки“ – за обучение на персонала, за повишаване на квалификация, на фона на близо 210 млн. евро за предходните 8 години, когато управляваше ГЕРБ.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета