До 31-и януари догодина в област Русе се забранява провеждането на масови мероприятия на открито - ruse.utre.bg

До 31-и януари догодина в област Русе се забранява провеждането на масови мероприятия на открито

18 декември 2020, 22:08 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Областна администрация

До 31-и януари догодина на територията на област Русе се забранява провеждането на масови мероприятия на открито, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“. За същия период се преустановява и дейността на пенсионерските клубове. Това стана ясно от приключилото преди минути заседания на Областния оперативен щаб, което беше водено от областния управител Галин Григоров.

Засилен ще бъде и контролът от страна на Областната дирекция на МВР относно стриктното спазване на чл.8, ал.3 от Закона за закрила на детето, който гласи, че родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20.00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст и съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14, но все още не е на 18 години.

Също така с цел осигуряване изпълнението на противоепидемичните мерки според указанията на министъра на здравеопазването, управителите на всички търговски обекти, за които няма изрична забрана за ограничаване на дейността е необходимо да създадат строг пропускателен режим. Той ще се изразява в допускането на определен брой посетители в търговския обект, осигуряване на минимално отстояние между тях вътре и чакащите в прилежащите към обекта площи на открито от минимум 1,5 метра, задължително носене на предпазни средства, строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания и дезинфекция, въвеждане на заграждения с цел предотвратяване струпването на хора, определяне на задължително еднопосочно движение, както и осигуряване на персонал, който да осигурява контролиран достъп на клиенти.

Освен споменатите по-горе мерки са в сила и всички останали разпореждания на Министерството на здравеопазването.

От Областния оперативен щаб апелират за спазване на всички противоепидемични мерки и по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници, когато хората са склонни да се събират заедно.

Беше взето и решение да се изготви и изпрати писмо до министъра на здравеопазването с предложение за промяна в нормативната уредба относно извличането на плазма, като същото да може да се извършва освен в центровете, предназначени за това и в отделенията по трансфузионна хематология в съответните болнични заведения.

От състоялото се заседание на Щаба стана ясно още, че освен споменатите през вчерашния ден кабинети за имунизация в Университетска болница „Медика Русе“, в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, както и в МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла ще има още един в УМБАЛ „Канев“. Необходимо е да се отбележи, че тези кабинети са за първата фаза на имунизацията на заявилите желание, работещи в сферата на здравеопазването.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета