Само 22 домашни кучета са регистрирани от собствениците в Русе - ruse.utre.bg

Само 22 домашни кучета са регистрирани от собствениците в Русе

20 януари 2021, 10:07 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

22-ма са собствениците на домашни кучета, които са регистрирали любимците си в Община Русе от началото на годината досега. Регистрацията и чипирането са задължителни, а за притежанието на домашно куче ежегодно и еднократно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси.
Освободени от годишна такса, но не и от регистрация, са кастрираните животни, питомците на лица с увреждания, служебните, ловни и охраняващи селскостопански добитък кучета.
Таксата за притежаване на куче е 25 лева, а приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета. Чипирането също е задължително при навършване на 6 – седмична възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст собственикът трябва да го регистрира при ветеринарен лекар и в Община Русе. При кражба или при изгубване чипирането доказва правото на собственост на стопанина.
Регистрацията и чипирането ще помогнат кучетата и техните собственици да бъдат проследими от контролиращите органи. Крайната цел е да бъде овладян проблемът с масовото изоставяне на домашни любимци и с нарастващия брой бездомни кучета.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета