1133 бебета родени през 2020-та в русенския АГ комплекс - ruse.utre.bg

1133 бебета родени през 2020-та в русенския АГ комплекс

20 януари 2021, 12:39 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

С 50 по-малко са новородените в сравнение с предходната година

В Акушеро–гинекологичения комплекс към УМБАЛ „Канев” АД през 2020 година са родени 1133 бебета или с 50 по-малко в сравнение с предходната година, което е нормално на фона на намаляващата раждаемост в България. За сравнение – намалението на ражданията в предходните години е със повече от 100.
През 2020 година са се родили 573 момченца и 560 момиченца, 21 раждания на близнаци. Перинаталната детската смъртност е 7,06 промила , която е приблизително два пъти по-ниска в сравнение с предходните 4 години. Ранната неонатална смъртност е 4,4 промила и също е по-ниска в сравнение с предходни години.
Броят на преминалите пациентки в структура Родилно е 1949, като 7 от тях са чужди гражданки.
22 семейни двойки се възползваха от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца през 2020 год.
АГ-комплекс разполага с инструктури по кърмене, които са в помощ на родилките в първите часове след раждането.
В структура „Патологична бременност”, се приемат бременни с всички отклонения на бременността. Броят на преминалите пациентки през 2020 год. е 313.
В структура „Гинекология” се извършват различни по обем операциии в зависимост от гинекологичното заболяване, като значително се увеличава делът на миниинвазивните такива - лапаро-ендоскопски и хистерорезектоскопски операции, амниоцентези. Броят на преминалите пациентки е 1188.
Обособената структура за клинични дейности - Анестезия и интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията е част от целия процес на превенция, наблюдение и лечение на гинекологичните пациентки, бременни жени и родилки. Броят на преминалите пациентки е 780. Осъществява се пред анестезиологична консултация на пациентките, извършва се цялата гама от анестезиологични техники, активно се прилага обезболяване на раждането.
Във връзка с пандемичната обстановка в страната през 2020 г. в отделение „Акушерство и гинекология” се обособи Изолационна структура за лечение на бременни, родилки и гинекологично болни с Covid 19, през която са преминали 50 пациентки с доказано заболяване.
Отделение ”Неонатология” е с трето ниво на компетентност от медицинския стандарт по „Неонатология”. Приема новородени деца, родени в отделение „Акушерство и гинекология” на УМБАЛ „Канев” АД и от лечебни заведения на русенска и съседни области. Приетите новородени за 2020 год. са 1128 от УМБАЛ „Канев” АД и 19 от други болници.
Преживялото дете с най-ниско тегло – 700 гр. е Мерт, а дете с най-високо тегло- 4700 гр. е Ангел.
В Акушеро–гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Канев” АД се осъществява 24-часово наблюдение на пациентките и новородените деца. Чудесните битови условия, които имаме дават възможност на всяка една бременна, родилка или оперирана жена да се възползва от самостоятелна VIP – стая.
Въпреки недостига на кадри в България, тук нямаме дeфицит на акушер-гинеколози, акушерки и медицински сестри, като не малка част от лекарския и акушерски персонал се състои от млади кадри.

 

През 2020 година са се родили 573 момченца и 560 момиченца, 21 раждания на близнаци.

МултимедияКоментари (1)

Потребител
Грешка
Покрай тоз вирус очаквайте бейби бум през новата година...
20 януари, 14:20 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета