Днес почитаме Свети Аманд, покровител на бармани и ресторантьори - ruse.utre.bg

Днес почитаме Свети Аманд, покровител на бармани и ресторантьори

06 февруари 2021, 10:02 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    3CON Agency

Барманът е не само алхимик, но и психолог

На 6 февруари отбелязваме Денят на Св. Аманд (St. Amand или Amandus, около 584-675), един от най-големите християнски апостоли, който се счита за покровител на винари, пивовари, търговци, а също на ресторантьори и бармани. Св. Аманд е известен с работата си за евангелизацията на лозаро-винарските области на Франция, Германия и Фландрия.
Не е случайно, че професията на бармана е удостоена със собствена дата в празничния календар. Тя е много отговорна и крие своите предизвикателства. Трудовите задачи и задължения на бармана са свързани с вдигане и носене на товари, подреждане на бутилки с напитки и други продукти в работното помещение или в склада към бара, повдигане на каси, кегове, поставяне по рафтове, стелажи, поставяне и подреждане в хладилни помещения, камери и др. Тези и други дейности, с които са натоварени барманите, увеличават риска от травми и здравни увреждания. Какви са капаните за безопасност, които крие работата на бармана?
Според инж. Стоянова, експерт по здраве и безопасност в компанията ЛОТ-КОНСУЛТ: „Най-честите механични увреждания са в резултат на подхлъзване или спъване, които могат да възникнат от мокър под или на местата, където има преходи по пода между подове с различна височина или прагове, а най-много спъвания има поради неподредени материали, продукти и др. При работа с ножове, стъклени чаши, бутилки и др. основната опасност е от порязване. Вследствие неизправно електрооборудване рискът е от поражение от електрически ток. Потенциални опасности има и при измиване на чаши и друга посуда, използвана на бара, като изгаряне с гореща вода, алергия, кожни проблеми и др. при контакт с химични вещества, използвани за почистване и дезинфекция.“
Рискът от здравни увреждания е свързан и с ергономията – принудителната правостояща работна поза и монотонната работа. Значителен е рискът в резултат на нервно-емоционално натоварване (отговорност при извършване на касови операции, контакт с клиенти и парични средства).
„Барманът не е просто човек, който ни налива питието. – сподели Елена Попова, управляващ партньор в Dream Team catering - Когато застане на работното си място, той демонстрира умения и способности. Креативност, деликатно и индивидуално отношение към всеки клиент, същевременно и способност да бъде търговец. Всичко това прави професията му наистина вълнуваща. Барманът е не само алхимик, но и психолог. Защото, замислете се, един барман е свидетел и на най-щастливите, но и на най- тъжните моменти от живота ни.“
Усмихнати и винаги готови за разговор, барманите понякога прекарват на крака почти цял ден или нощ, а и често познават любимата напитка на клиента с един поглед, което ги нарежда и сред едни от най-добрите познавачи на човешките емоции.

Барманът е не само алхимик, но и психолог. Защото, замислете се, един барман е свидетел и на най-щастливите, но и на най- тъжните моменти от живота ни.

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета