Русенци се покланят пред новия паметник на Васил Левски - ruse.utre.bg

Русенци се покланят пред новия паметник на Васил Левски

18 февруари 2021, 10:27 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе, Област Русе

  • Снимка:
    Община Русе, Област Русе

Днес отбелязваме една значима дата за всички русенци. След повече от две десетилетия усилия точно на този ден миналата година беше направена символична първа копка и бе положен основен камък на мястото, където сега се издига паметникът на Васил Левски, припомнят от областна администрация.

Монументът, който беше изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова, е почти 4.2 метра висок, като самата фигура на Дякона е с височина от 3 метра.

Припомняме, че паметникът беше открит на 11 септември 2020 година в Парка на възрожденците.

„Безсмъртните завети на Левски продължават да са актуални и днес, да не угасват и да ни водят по пътя към утвърждаването на неговите идеали! Именно патриотичното начало, здравият разум и почитта към героите са гаранта да съхраним България! Нека националният интерес винаги ни води и да не допускаме подмяна на историята!

Благодаря на всички, които допринесоха за изграждането на паметник на Дякона в Русе!“, споделя Григоров по случай днешната годишнина.

Утре областният управител Галин Григоров ще поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата в Русе.

Най-търсеният в Османската империя, Васил Левски, е заловен през декември 1872 година край Къкринското ханче. Въпреки няколкократните опити да бъде освободен, добре пазен от 200 – 300 заптии по време на придвижването му, всички са неуспешни. На 14 януари 1873 година в София му е издадена смъртна присъда, която няколко дни по-късно – на 21 януари е потвърдена от султан Абдул Азис. Той ще бъде завинаги запомнен в народната памет като пръв идеолог и организатор на българската национална революция. Васил Иванов Кунчев остава велик със своите идеи за бъдещия свят, за чиста и свята република, за истинска свобода – политическа и социална. Дяконът пледира за свобода на личността, словото и печата, за равноправие между хората, независимо от тяхната народност, вяра и социално положение. Неговият девиз е „Свобода и всекиму своето“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета