Световете на Еслица Попова оживяха в Екомузея в Русе - ruse.utre.bg

Световете на Еслица Попова оживяха в Екомузея в Русе

25 февруари 2021, 07:00 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    РИМ

  • Снимка:
    РИМ

Въпреки пандемичните ограничения, десетки посетители дойдоха за откриването на изложбата „Изтъкани от българска вълна“ на космополитната визуална артистка Еслица Попова в Екомузея с аквариум в Русе.

Проектът е подкрепен от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“, реализира се с изключителната подкрепа и домакинство на Регионален исторически музей Русе. В инициативата партнира Арена Медиа.

Имагинерните образи на Ягуда Петрова и Гудрун Гамиет, както и на самата Еслица Попова, създават плътни въобразени светове. Те отразяват геополитическите виждания на героините: за оградите и разделенията, за Планетата на градинарите, за Южната ограда, за Зайън като средоточие на нирвана… Един от визуалните разкази е „Нисовска разходка“: десетметрова пастелна композиция, оживена от растенията и животните на Русенското Поломие.

Експозицията е подредена специално в Екомузея в Русе заради концепцията му да отразява взаимодействието между хората и природата, да търси и показва крехкото равновесие в това взаимодействие. Специално за откриването етнографката от Къщата на Калиопа Искра Тодорова показа традиционна българска женска риза от 19 век, носена от старото местно население в региона. Вълнената везбена украса по ръкавите и полите кодирано показва митологичния свят на старите българи.

Родена през 1965, Еслица Попова завършва Националната художествена академия в София. Живее на карибския остров Сен Мартен, работи в различни жанрове и езици. Днес твори в Русе и в Нисово, в каньона на река Русенски Лом. Рисува с моливи, масло и пастели, шие, реже, изрязва хартия, изтегля и оформя вълна.

Визуален артист, проектите й са в сферата на видео, инсталация, пърформанс, сценография. Прави анимация.

Изложбата „Изтъкани от българска вълна“ може да бъде разгледана в Екомузея с аквариум в Русе до 15 март.

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета