Съществени изменения в регламента на Награда „Русе“ бяха приети днес - ruse.utre.bg

Съществени изменения в регламента на Награда „Русе“ бяха приети днес

25 март 2021, 12:39 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Изменения в регламента на Награда „Русе“, „Студент на годината“ и „Млад творец“ гласуваха днес общинските съветници. Предложенията на общинската администрация целят по-голяма прозрачност и прецизност при оценяването на кандидатурите, както и повишаване на обществения интерес към отличията.

Основната промяна при Награда „Русе“ е, че с нея ще бъдат отличавани единствено личностите с изключителни заслуги в своята област през последната година, като няма да се допуска повторно удостояване с нея.

Направени са и преразпределения на самите категории. Общият брой на наградите в разделите „Образование и наука“ и „Изкуство и култура“ се намалява от 15 на 14. Голямата конкуренция в категория „Сценични изкуства“ налага разделянето ѝ на две подкатегории „Театър“ и „Музика“. „Литература“ и „Публицистика“ се обединяват в нова обща категория, а „Изобразително изкуство“ става „Изобразителни и визуални изкуства“. За да се избяга повтаряемостта и да се засили конкуренцията в раздел „Образование и наука“, една от категориите там също отпада. В състава на комисията, оценяваща кандидатурите в този раздел вече ще се включват двама служители от Регионално управление на образованието – Русе, вместо представители на синдикалните организации в сферата на образованието.

Въвежда се и степенуване на паричните премии в зависимост от наградените: за индивидуална награда — 500 лева, за изключителен принос и дългогодишна дейност — 600 лева, за колективна награда — 1000 лева.

С решението на Общинския съвет подобаващо внимание ще получи и наградата „Студент на годината“. Званието е за отличен успех, трайни интереси и постижения в научно-изследователската дейност и вече ще се присъжда на самостоятелна церемония в навечерието на Студентския празник - 8 декември, а не заедно с Награда „Русе“ и „Млад творец“, както досега.

Друга ключова промяна, изискана от местната администрация, бе участието на повече независими експерти в комисиите, оценяващи кандидатурите за изброените награди. Стремежът на Община Русе е да се постигне по-точно и справедливо оценяване, което да повлияе на обществения престиж на носителите на отличията.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета