Евгени Игнатов: След 50 години Русе дочака нова закрита лекоатлетическа писта - ruse.utre.bg

Евгени Игнатов: След 50 години Русе дочака нова закрита лекоатлетическа писта

От блогa на
Ruseutre.bg
Ruseutre.bg
Всичко от автора
13 януари 2021, 09:00 | ruseutre.bg
  • Снимка:
    Община Русе

Министър Кралев удържа на думата си, спортните клубове са с двойно увеличение на бюджетите за 2021, казва президентът на СЛАК „Дунав“

Евгени Игнатов е роден на 25 юни 1959 г. в село Николово, Русенско. Завършил е Спортното училище в Русе и Стопанската Академия в гр. Свищов. Носител на златен медал  на алтернативните Олимпийски игри в Москва, „Дружба-1984”, в дисциплината „5000 метра”. Първият му голям международен успех е сребърният медал от Европейския шампионат в зала в Гренобъл през 1981 година на 3000 м. На 31 август 1986 година Евгени поставя неподобрения от друг българин и до днес рекорд на 5 000 метра – 13 мин.13 сек., както и още седем национални рекорда.

В момента е президент на лекоатлетически клуб „Дунав“ в Русе. Общински съветник от ПП ГЕРБ – Русе.

Г-н Игнатов, Вие безспорно сте най-добрият български лекоатлет в средните и дълги бягания. Национален рекордьор близо 35 години… Успявате ли да запалите, да ентусиазирате днес млади хора да тръгнат по Вашия път?

Надявам се. Доколко успяваме, резултатите и шампионите, които Русе дава на България го показват година след година. Близките ми хора знаят каква страст изпитвам към спорта, и по-специално към дисциплината „Средни и дълги бягания”. Смятам, че заедно с шампиони като Анелия Нунева, Христо Марков, Ростислав Димитров… трябва да предадем щафетата на младите, да запалим искрата в повече хора. Това е нашата мисия. Но за да се случи, трябва да предоставим и добри условия за тренировки.

А предоставяте ли ги? Има ли къде да тренират младите надежди?

През топлите месеци сме на стадиона. Няма да крия, че през зимата ни е много трудно. Всяка година като дойде това време и започваме да търсим различни варианти. Затова и деца, и родители, треньори и ние, като ръководство на СЛАК „Дунав“, сме изключително доволни от започналия преди броени дни голям ремонт на закритата лекоатлетическа писта в спортен комплекс „Ялта“.

Благодаря на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Красен Кралев, който осигури необходимите средства за реконструкция и модернизация на залата, в която се намира закритата писта. Към момента малката зала с около 40-50-метрова писта е в ужасно състояние и на места е толкова продрана, че се вижда бетон. Тя не е ремонтирана основно откакто е направена преди 50 години, а сега ще бъде подменена и старата дограма с петкамерни PVC прозорци и алуминиеви врати, ще се направят тавана, стените и подовете, хидроизолация, външна мазилка, подмяна на ел. табло, кабели и др. Надяваме се до два месеца ремонтът да приключи и да сме „новодомци“.  

Прави впечатление, че доста зали бяха ремонтирани през последната година… вашата всъщност е поредната…

Да, дори на шега си говорим в спортните среди, но то е самата истина, че Министерството на младежта и спорта е най-големият инвеститор в областта през 2020 година. Знаете, че в момента се изграждат футболни игрища в Щръклево, Бяла и Борово. Предстои да бъде открита и спортната зала в град Бяла. Основно бяха реконструирани в Русе две големи зали – по бокс в бившата Гимназия по зърнопреработване и по щанги в Спортен комплекс „Ялта“. Преди това в спортното училище и общежитието към него бяха инвестирани близо 3 млн. лв. Беше изградено осветление и нов терен на градския стадион. Да не забравяме и залите по волейбол и тенис на маса, които също бяха подобрени, както и залата по художествена гимнастика в „Ялта“. Доколкото знам се изгражда и физкултурен салон в Професионалната гимназия по туризъм “Иван Павлов”.  

При посещението си в Русе, министърът обеща и направата на рампа за хора в неравностойно положение за специализираната зала за силова подготовка на хора с увреждания, която е изградена, благодарение на усилията на Светослав Самуилов.

Това са милиони левове, инвестирани в спортната инфраструктура на нашия град, и най-вече означава едни отлични условия за състезателите и подрастващите, което неминуемо ще доведе повече деца в залите.

Това означава ли, че поглеждате с надежда към бъдещето на русенския спорт, въпреки пандемията?

Разбира се. Може би тук е мястото да спомена, че освен в базите, се инвестира и в спортните клубове. Тази година те получават двойно увеличение на бюджетите си от Министерството. Спомням си, че това намерение министър Кралев преди половин година го обяви точно в Русе и тогава почти никой не вярваше, че ще се случи. Но е факт, че удържа на думата си. Вместо 6.5 млн лева, за 2021-ва се разпределят 13 млн. лева. Това е много сериозна помощ за българския спорт, защото шампионите израстват именно в клубовете. Така определено ще работим по-спокойно.

И не на последно място използвам възможността, че все още сме в началото на Новата година, за да пожелая на всички здраве, а на спортистите да продължават да тренират съвестно, да гонят високи цели, да преследват мечтите си и да прославят Русе и страната.  Те го могат, а вече имат и условията за това.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета